Een boek met de titel Sugar, I love you valt op. Zeker in een tijd waarin gezond en verantwoord eten een steeds prominentere rol krijgt in het leven. Met dit boek heeft Ravneet Gill een bakboek op de markt gebracht dat geen concessies doet aan gezondere alternatieven zoals we dat veel zien de afgelopen jaren. Ravneet Gill schrijft: “weten hoe en wanneer je suiker moet gebruiken is in vele opzichten de essentie van het maken van gebak en desserts”. Dat kunnen wij alleen maar onderschrijven.

De vormgeving en de fotografie is een geval: you hate it or you love it. De afgelopen tijd zien we steeds meer een verandering in de vormgeving van (bak)boeken, waarbij er meer gebruik wordt gemaakt van felle kleuren en abstracte fotografie. Dat is in dit boek ook het geval. De achtergrondkleur van de pagina’s zijn afwisselend knalgeel, roze, wit of groenblauw. Foto’s hebben harde schaduwen en het gebruik van de flitser is duidelijk te zien. Zoals ik al zei: you hate it or you love it. Neem anders eens een kijkje in het inkijkexemplaar om te zien wat we bedoelen.

Dan de recepten, want daar koop je immers het boek voor. Die zijn soms klassiek, zoals verschillende soorten cheesescakes of een Franse tarte tatin. Gelukkig zien we ook creatieve recepten, zoals pruimen-chocoladebuns of focaccia met geroosterde druiven. We zien zelfs een heel hoofdstuk met als titel ‘gefrituurde dingen’. Ravneet wil je met het hoofdstuk ‘entrements’ aanmoedigen creatief te zijn wanneer je je eigen desserttaarten gaat maken. Ze geeft je tal van basisrecepten en de formule om een desserttaart te maken (spoiler: cakelaag + siroop + smeersel + mousse + deklaag + crunchy stukjes). Genoeg inspiratie en informatie om tal van keren aan de slag te gaan en de door jezelf bedachte taart op tafel te zetten.

Dan toch nog een belangrijk punt om te noemen. In een bakboek moet, vind ik, (bijna) elk recept vergezeld gaan van een foto. Dat is helaas in dit boek niet het geval. Zeker voor de beginnende bakker kan het een struikelblok zijn om dat ene recept toch niet te maken, want tsja, wat maak je precies, welke bakvorm heb je nodig en hoe ziet het eindresultaat eruit? Een aantrekkelijke foto van een heerlijke zoetigheid nodigt immers uit om de keuken in te duiken.

Sugar, I love you is een boek voor zowel de beginnende als de meer ervaren bakker. We zien klassieke recepten, al dan niet met een leuke variatie hierop en de receptuur bestaat uit niet al te lange ingrediëntenlijsten. Het boek is zo geschreven alsof Ravneet persoonlijk tegen je spreekt. Het boek zit vol met anekdotes en persoonlijke herinneringen. De vormgeving en fotografie kan een ding voor je zijn, maar je kunt zelf bepalen of dit een struikelblok voor je is om het boek te kopen.

Sugar, I love you | Ravneet Gill | ISBN: 9789464041798 | €27,99 | Fontaine Uitgevers