Iedereen kent natuurlijk de 500-serie van Veltman Uitgevers. Kleine compacte boekjes voor een heel vriendelijke prijs. Vrijwel allemaal zijn het culinaire boekjes alhoewel er tegenwoordig ook over andere onderwerpen uitgaves verschijnen. Zo heb ik er ook een met 500 quiltblokken. Maar we beperken ons hier tot de culinaire uitgaves. Als ik een heleboel van die titels bij elkaar zie dan is de verleiding om er weer eens een paar aan te schaffen bijna altijd te groot. De boekjes uit de 500-serie zijn allemaal opgezet met dezelfde lay-out. Het begint met een kleine inleiding en daarna volgen de recepten. Op de ene pagina staat het recept en ertegenover een foto van het eindresultaat.

Nu staan er in de meeste kookboeken veel minder dan 500 recepten. Hoe kan het dan dat deze kleine boekjes wel zoveel recepten bevatten? Dat komt doordat er bij ieder recept een verwijzing staat naar een pagina verderop waar vier of vijf variaties op het recept zijn te vinden. Eerst krijgen we in een hoofdstuk de hoofdrecepten en aan het einde van het hoofdstuk een aantal pagina’s in een andere kleur met de variaties. Die staan in korte omschrijvingen allemaal op één pagina. De variaties zijn makkelijk en soms wat voor de hand liggend maar veelal geven ze net dat stukje informatie dat je inspireert om af te wijken van het recept.

Zo zie je in het deel 500 Italiaanse gerechten een recept voor gnocchi met vier soorten kaas. Bij de variaties staat dan gnocchi met tomaat en basilicum, gnocchi met peterselie, paddenstoelen en fontina, gnocchi met bolognesesaus, gnocchi met tomatensaus en gnocchi met gorgonzola en walnoten. Dat is echt heel fijn want je leest een recept en denkt dan wellicht ‘dat heb ik niet in huis’. Vervolgens kijk je bij de variaties en dan is er altijd wel eentje waar je wel alles voor hebt. Superhandig is dat.

De allereerste 500 die ik aanschafte was de 500 slowcooker gerechten. Inmiddels staan er nog een aantal naast in de kast maar de lijst met titels die ik nog wil hebben is lang. Alhoewel niet alle delen mijn belangstelling hebben maar dat is logisch als je keus hebt uit een lijst van bijna 50 titels. En die lijst zal heus nog wel verder uitbreiden. Een boekje uit de 500 serie is ook altijd een fijn culinair cadeau. Al moet je wel even checken wat de ontvanger misschien al heeft of graag wil hebben.

Op mijn wensenlijstje staan in ieder geval nog de Indiase gerechten, de roerbak gerechten, de Thaise gerechten en de visgerechten. Maar als ik morgen naar de lijst ga kijken dan zet ik er weer een paar bij want ook de salades en de tapas … nou ja, laat ik maar stoppen. Zeker voor thuiskoks die niet al te ingewikkeld willen koken en zich graag laten inspireren is dit een hele fijne serie.

500-serie | diverse auteurs
Veltman Uitgevers | €9,99