In California Dreamin’ van The Mamas & Papas uit 1965 verlangen ze terug naar een warme zomerdag in Californië. Ik denk dat wij op dit moment ook verlangen naar een warme zorgeloze zomer. De kans dat dat echt in Californië zelf zal zijn lijkt me klein. Maar we kunnen natuurlijk wel doen alsof. Kook uit California Dreamin’ en doe je ogen dicht.

California Dreamin'

Vivian Lui neemt ons mee naar paradijs Californië met prachtige sfeerfoto’s van Con Poulos. Zowel de overvloed aan streekproducten als culturele diversiteit zorgt voor een interessante keuken. Zo kun je voor het ontbijt kiezen uit toast met avocado, chilaquiles (Mexicaans hartig ontbijt met tortilla’s) en een surfers ontbijt. Een havermoutwafel met zomerfruit kan natuurlijk ook.

Naast de surfcultuur is er eveneens een skatecultuur in Californië. Het wordt door volwassenen gewoon als transportmiddel gebruikt terwijl de jonkies huns tricks uitproberen in de skateparks. Dat Californië hip is merk je aan alle plantaardige varianten die je als melk in de koffie kunt krijgen of de vele gezonde drankjes. Vivian schenkt ons zelfgemaakte ijsthee, een groene shake of een matcha latte.

Lunchen doe je niet met meegebrachte boterhammen in een trommeltje. Nee, je neemt een zomerse salade in een restaurantje en eet verse oesters langs de Pacific Coast Highway. Slawraps met gegrilde gehaktballetjes die doen denken aan Vietnamese pho, op Chinese rijstepap geïnspireerde Sunshine bowl, de hele wereld komt voorbij. Maar een gewone sandwich BLT kan ook prima.

In California Dreamin’ vind je veel gerechten om mee te nemen. Californiërs houden er van om er op uit te trekken. Wat let je om een picknick in de de tuin te houden met het gezin? Platbrood met burrata, een zomerse guacamole, California rolls en kruidige aardappelsalade met gerookte vis maken van je achtertuin of balkon ineens een culi hotspot.

Ook voor het diner is er een ruime keus uit verschillende stijlen en keukens. De Golden State heeft voor iedereen wat wils. Je proeft de zon in gegrilde steak met tomatensalade. En zelfgemaakte pizza met groenten doet denken aan vakantie. Kokosijsjes op een stokje en kampvuurcookies maken je ‘staycation’ écht af. Een aantal basisrecepten sluit het boek af. Denk aan ingelegde groenten, aardbeienjam met rozensmaak en gefermenteerde pikante saus.

Je kunt dan misschien op dit moment niet op vakantie, maar met de recepten uit California Dreamin’ kom je een heel eind in de richting van het vakantiegevoel. Ontdek het hier zelf.

California Dreamin’ – Vivian Lui – uitgever Good Cook – ISBN9789461432292 – €25,95