Weet je wat ik zo lekker vind aan Thais eten? De uitgekiende combinatie van pittig, zoet, zuur en zout. Tove Nilsson schreef in Thai ruim zeventig authentieke Thaise recepten op met hier een daar een twist. Als je wilt eten als een echte Thai dan zet je minstens zes tot acht verschillende gerechtjes op tafel. Maar drie is ook goed hoor bijvoorbeeld salade, curry en rijst. Verder is het handig om een bezoek aan de toko te brengen. Niet alleen voor specifieke ingrediënten maar ook om een grote vijzel en een bamboe stoommandje te kopen.

Thai

Afhankelijk van waar je bent in Thailand krijg je net wat andere gerechten op je bord. Het zuiden is het meest pittig. In Bangkok vind je alles uit heel Thailand met vooral veel streetfood. Terwijl in het noorden Chinese invloeden merkbaar zijn in het gebruik van sojasaus en sojaplakken. Een aantal speciale ingrediënten licht Tove nader toe zoals tamarinde en Thaise basilicum.

Snacks en kleine gerechten vind je te over in de Thaise keuken. Spiesjes, dips, gekaramelliseerde insecten, noem maar op. Je kunt ze op zichzelf eten maar ze doen het ook prima als avondeten geserveerd met rijst en een salade of noedels. Wat dacht je van pinda’s met gefrituurde kafferlimoen of kippenvleugeltjes-kokoscurry? Lekker bij een koud biertje! Miang kham lijkt me eveneens zalig. Dit zijn, zeg maar, de taco’s van Thailand. Je hebt er wel cha plu bladeren voor nodig, die je online kunt vinden. Gefrituurde loempia’s mogen natuurlijk niet ontbreken in een Thais kookboek.

In het hoofdstuk met salades kun je los gaan met maaltijdsalades en bijgerechten. Ze zullen altijd voorzien zijn van veel verse kruiden, pit en zuur. Zo is er een salade met varkensvlees (larb) of een salade van groene mango en grapefruit met zoet-zoute kokosdressing. Nog zo’n lekker hoofdstuk is soepen en curry’s. Hier serveert Tove zowel de bij ons bekende curry’s (massaman) als de onbekendere Noord-Thaise curry’s die wel wat weg hebben van Indiase masala of de smaak van Chinees vijfkruidenpoeder. Dat curry’s niet perse met kokosmelk gemaakt hoeven te worden bewijst het recept voor kabeljauwcurry kaeng som. Door gebruik van tamarinde is het gerecht friszuur wat perfect past bij vis. De paeng curry is juist zwaar en romig door pindakaas wat goed samengaat met het rundvlees dat je er in kookt (reken op 2,5 uur).
De soep aller soepen is Tom yam goong nam sai (sai staat voor helder). De kunst is een goede balans te vinden tussen de zoetige garnaal, het zuur van limoen en tomaat, het zout van de vissaus en de pittigheid van de pepertjes.

Zonder wokken zou Thai niet compleet zijn. In Thailand zie je overal grote wokpannen direct op het vuur staan, gevuld met groenten, noedels en kleine gefrituurde pakketjes. Waarschijnlijk de snelste maaltijd die je kunt maken is wat groenten en kip wokken in oestersaus en een beetje currypasta er bij doen. In dit hoofdstuk staan trouwens ook een aantal uitgebreidere wokmaaltijden.
De zoete gerechten zijn aangepast naar onze Westerse smaak; minder zoet en minder klef dan de Thai lekker vinden. Meest authentiek is de sticky rice met mango en zoet-zoute kokossaus. Tot slot geeft Thai nog een aantal kruidenmelanges en kruidenpasta’s prijs om zelf te maken. Die kun je met een laagje olie in de koelkast bewaren of invriezen. Zo kun je een voorraadje aanleggen.

Thai – Tove Nilsson – uitgever Good Cook – ISBN9789461432353 – €20,95