Intro
Bibi Loomans ken je wellicht als voormalig tv-kok in Koffietijd of van haar eerste kookboek Zin in salade. Ze ondervond druk van sociale media om als ‘foodie’ continue nieuws te genereren. Maar wat heb je aan nieuwe hypes als we de basis van goed koken niet meer begrijpen? Zo kwam oma Mia Loomans in beeld, letterlijk, als granfluencer samen met Bibi op TikTok. Bibi en Mia doken samen De keuken in en dat is ook de titel van het kookboek.
Zestig recepten met de smaken van vroeger en nu
Voor iedereen die nooit heeft leren koken start het boek met een spoedcursus huishoudschool, een hoofdstuk met basisrecepten gevolgd door (Brabantse) familierecepten. De keuken in is zeker niet ouderwets, ook Bibi’s invloed is te merken aan bijvoorbeeld een basisrecept voor risotto of opgeklopte roomboter. Dat maakten ze niet toen haar 93-jarige oma als huisvrouw voor zes kinderen zorgde.
Wie weet er nog hoe je erwtensoep maakt, stoofpeertjes kookt of wat filosoof is? Dit huishoudschoolkookboek in een modern jasje leert het je. Het plezier van Bibi en haar oma spat van de pagina’s af. Dat zouden meer jongeren moeten doen bedenk ik me. Vraag je oma (opa’s stonden meestal nog niet in de keuken in die tijd) wat haar lievelingsrecept is en ontfutsel haar keukentips, want later kun je het haar misschien niet meer vragen.
Klassiekers
Na een aantal basisrecepten, zoals hoe je een hele kip in de oven bereidt en zorgt dat hij niet droog wordt, appelmoes maakt of gehaktballen braadt, komen de klassiekers aan bod. Hachee, juffertjes in het groen (die ik ken als blote billetjes in het gras) en sukadelappen – bekijk de video die viral ging-, naast rode kool en sla met juinensaus. Bibi geeft hier en in de volgende hoofdstukken ook af en toe een moderne draai aan de traditionele recepten van oma. Zoals de tomatensoep, of AVGtjes waarbij de V naast vlees ook een vega variant krijgt. De Brabantse roots komen naar voren in het worstenbrood recept van de vader van Bibi, net als speculaasjes een familierecept.
Zoet en feestelijk
Voor de zoetekauwen is er genoeg, niet alleen in het hoofdstuk Zoet, met vanillevla en rijstepap maar ook in de andere delen kom je zoete gerechten tegen. We sluiten feestelijk af met menu’s en recepten voor bijzondere dagen. Wie krijgt er nou geen glimlach bij gevulde eitjes, huzarensalade en garnalencocktail? Achterin het boek volgen nog suggesties voor menu combinaties en in het register zie je welke recepten vegetarisch zijn.
Wat een hartverwarmend back to basic kookboek is De keuken in. Bibi’s oma is een beetje de oma van ons allemaal.
De keuken in – Bibi Loomans & Mia Loomans – uitgever Fontaine – ISBN 9789464043617 – €32,99