Marleen Visser is de motor achter de succesvolle Studio Marleen Visser – Food Photo & Video. Kort geleden kwam haar nieuwste boek IJS & meer uit. Haar eerste boek verscheen in 2016 en dit is alweer het derde ijsboek. Tussendoor schreef ze ook nog een boek over vegan zuivel. Het is duidelijk dat Marleen dol is op ijs. Net als veel mensen trouwens.
In IJS & meer zien we toegankelijke ijsrecepten met, zoals we gewend zijn van Marleen, hier en daar een bijzondere twist. Na de inleiding en het hoofdstuk De basis van ijs maken belanden we al snel bij de recepten.
Basisrecepten
Daar beginnen we mee. Op de cover van het boek staat “Geen ijsmachine nodig”. En er zijn inderdaad heel veel ijsrecepten waar we, naast het gebruik van een ijsmachine, ook leren hoe we zonder zo’n machine het recept kunnen maken. De basisrecepten die we zien zijn mengsels die je nodig hebt in een aantal van de recepten. Daar maak je dus geen ijs van. Die gebruik je om later een ijsrecept mee te maken.
Snel en lekker zijn de No churn recepten. Je mengt alle ingrediënten en doet het ijsmengsel in een luchtdichte vriezerdoos en zet het in de vriezer. Doorroeren niet nodig! Als dat niet heel verleidelijk is om te proberen dan weet ik het ook niet meer.
Aan de slag
We gaan verder met de hoofdstukken Roomijs, Vegan ijs, Sorbets, IJslolly’s, Yoghurtijs, Funky ijs en No churn ijs. We zien klassiekers maar Marleen is een meester in het bedenken van bijzondere combinaties. Wat te denken van Double chocolate-ijs met misokaramel of Bergamot & blauwe-bessenijs. De sorbets zien er onweerstaanbaar uit. Chocoladesorbet met een vleugje kaneel of een Frisse groene-appelsorbet. De koffiegranita met mascarponeroom kun je mij gerust iedere dag voorzetten.
Boodschappenlijstje
Het is moeilijk kiezen welk ijs je als eerste gaat maken. Wordt het Kokos & mango & limoenijs of Papajasorbet? Bij het eerstvolgende etentje komt er hier als dessert het Panna cotta-ijs met balsamico-aardbeien op tafel. Vast en zeker. Na het doorlezen van IJS & meer had ik al een boodschappenlijstje gemaakt. Snel aan de slag en heerlijk ijs maken! De hele zomer lang.
Een fijn boek.
IJS & meer | Marleen Visser
Becht / Harper Collins | €22,99
ISBN 9789023017448