Link naar het inkijkexemplaar op Bol.com

Via Athina krijg je een inkijk in het leven van Chloe Monchalin en Benjamin Rousselet die een Griekse Taveerne in Parijs runnen en wat van hun receptuur delen in dit boek. Athina leest als een reisdagboek door Griekenland en bevat erg mooie sfeerfoto’s.

Ooit werkte Chloe Monchalin in prestigieuze sterrenrestaurants in Parijs. Maar na haar eerste reis naar Athene waar ze kennis ging maken met de familie van haar geliefde, kwam het besef dat ze in die restaurants eigenlijk niet meer thuishoorde. Ze wilde terug naar de basis en de smakelijke mediterrane keuken voor het voetlicht brengen.
Samen met Benjamin Rousselet, haar compagnon, heeft ze haar droom verwezenlijkt door Grand Café d’Athenes in Parijs te openen. Een plek waar Parijzenaren graag komen voor heerlijke maaltijden. En na het lezen van Athina zullen er wellicht meer mensen dit Grand Café weten te vinden.

Zelf ben ik nooit in Athene geweest en met de Griekse keuken ben ik ook niet heel erg bekend. Maar gezien alle fijne gerechten in Athina wil ik me daar eens meer in gaan verdiepen. Dat heeft het lezen van Athina bij mij teweeggebracht.
Athina is prachtig vormgegeven. Mooie foto’s van gerechten en van de stad Athene gedrukt op mat papier.

Naast bekende gerechten zoals pita’s, tzatziki, souvlaki’s en mezedes vind je nog andere heerlijke gerechten in Athina.

Halloumi is een kaas van Cyprus. In Athina vind je een recept hiervoor met een pittige tomatensaus. Dit zou je goed kunnen combineren met een gerecht van gekonfijte aardappeltjes met citroen, heerlijk fris voor een fijne zomeravond. Een Salade Dakos zou bij deze twee gerechten ook goed passen denk ik: vijgen, rode biet en feta maken deze salade compleet.

Een ander lekker gerecht is Spanakorizo: met kritharaki (een soort orzo) met mascarpone, spinazie en sinaasappel. Ook zijn er twee nagerechten die ik zeker een keer ga maken: de Galaktoboureko, een Griekse custardtaart met filodeeg en een siroop van citroen en sinaasappel. Maar ook Foupouki, een bevroren hazelnoottaart met bramensaus.

En tot slot vond ik een gerecht dat me deed denken aan vroeger thuis: arretjescake, maar dan met pistachenootjes en amandelen. In het recept staat ook nog pistache-ijs om erbij te maken. Dat lijkt me heerlijk!

Wil je ook geïnspireerd raken door lekkere Griekse recepten dan is Athina een aanrader.

Athina | Chloe Monchalin en Benjamin Rousselet
Becht | € 34,99
ISBN | 9789023017103