Als je een jong, maar reeds gerenommeerd, sommelier bent, je sporen in dure Antwerpse restaurants hebt verdiend en op buitenlandse stages bent geweest, én je krijgt dan de kans om eigen boeken via een bekende uitgeverij naar buiten te brengen…. tja, dan spring je daar natuurlijk graag op in.
De Belgische sommelier en cursusgever Gianluca Di Taranto kreeg zo’n kans en begint nu maar meteen een serie boeken over wijn en alles wat daarmee te maken heeft: ‘Wine Class’.

Dit is het eerste deel in die reeks en allicht heeft de schrijver z’n uiterste best gedaan een toegankelijk wijnboek voor iedereen samen te stellen: hij behandelt ruim 100 druivensoorten, voor iedereen met belangstelling voor wijn, van professioneel tot liefhebber. Ik denk dat hij daar uitstekend in is geslaagd. De teksten bevatten niet alleen een weelde aan informatie over de desbetreffende druif (afkomst, historie, kenmerken, groei- en bloeiomstandigheden, productieverhalen), maar ook achtergrondverhalen en opmerkelijke feiten. Daarnaast is er bij elke druivensoort een kort profiel gegeven van kleur, wijnstijl, smaak, belangrijkste regio’s, betrouwbaar goede wijnen van die druif plus een ‘uitprobeerwijn’.

Achterin staat nog een lijst met (voornamelijk Franse) wijnbegrippen en trefwoorden.
Wat mij betreft had er ook wel zo’n lijst bij gemogen van alle Engelstalige woorden en zinsneden die de schrijver royaal door zijn teksten strooit (en die nadrukkelijk cursief worden afgedrukt). Want dat zijn er behoorlijk veel en ik weet niet zeker of dat is om een moderne indruk te maken, of dat het wellicht een nawee is van die chique restaurants, of dat dit eenvoudigweg de hedendaagse stijl is, onder invloed van alle blogs, vlogs, ‘influencers’ en dergelijke media-schrijvers. U moet zelf maar voor uzelf uitmaken of het u aanspreekt – en dat geldt dan ook voor de ca. tiental foto’s waarop de schrijver zelf in een of andere vorm voorkomt. Liever had ik van elke behandelde druivensoort een kenmerkende foto gezien, die het bijbehorende verhaal goed versterkt. Nu blijft tot kunstzinnige illustraties beperkt – fraai, fleurig, sfeervol, maar weinig toevoegend.

Een in aantrekkelijke vlotte stijl geschreven boek over zowel de bekende druivensoorten als een heleboel minder bekende tot zeldzame soorten, uit allerlei landen ter wereld. De duidelijk grote kennis van de schrijver van alles wat met druivensoorten te maken heeft, wordt prima benut en vlot over het voetlicht gebracht.
Het zal me benieuwen wat de volgende boeken in deze wijnserie ons gaan brengen!

De Druif – Gianluca Di Taranto – Lannoo – 224 blz. – ISBN 9789401487146 – €26,99

Deze recensie is ook verschenen op de Wijnblog van Culinette.