the breakfast clubAls ik aan ‘The Breakfast Club’ denk, dan denk ik aan die iconische film uit 1985 met onder andere de piepjonge Molly Ringwald  – met waanzinnig jaren ’80 haar – en Emilio Estevez. Smullen was het!

The Breakfast Club van Ellen van Gool is op een heel andere manier smullen. Voor mij geldt: zonder ontbijt geen dag. Ik heb het ontbijt echt nodig om mijn dag te kunnen starten. Verder dan een bruine boterham met kaas of een bakje kwark met fruit kom ik alleen vaak niet. Een ontbijt kookboek is dus goed besteed aan mij. Door de week zal ik er niet veel tijd voor hebben maar lang ochtendtafelen in het weekend vind ik heerlijk.

Ellen van Gool is een Vlaamse blogger die met haar website (kokerellen.be) al een paar jaar aan de weg timmert. Het ontbijt is – naar haar eigen zeggen – haar favoriete maaltijd van de dag. Het boek bevat maar liefst zestig recepten voor smakelijke ontbijtjes. Het is fleurig en kleurig, maar zonder schreeuwerige kleuren die de aandacht afleiden van waar het om gaat: de recepten. De indeling is naar seizoen en de recepten die geschikt zijn om op feestdagen te eten zijn aangemerkt als ‘feestrecept’. Je kunt handig en snel zoeken dus. Het leuke aan dit boekje is dat het heel gevarieerd is. Er staan hippe bloggers ontbijtjes in als zelfgemaakte ontbijtrepen en zelfgemaakte granola, maar ook variaties op beproefde ontbijtrecepten als wentelteefjes, clubsandwiches en American pancakes. Erg vernieuwend is het allemaal niet, maar omdat het zo gevarieerd is geeft dat eigenlijk niet. Een compleet ontbijtboekje met voor elk wat wils dus.

De receptuur is eenvoudig te volgen en ik denk dat iedereen daar wel mee uit de voeten zal kunnen. Een recept als aspergetaart is aan mij wat minder besteed als ontbijt, maar die zou dan wel weer heel goed passen bij een (Paas)brunch of lunch. Op mijn to-do lijstje voor het komende weekend staat broodpudding met steenfruit. Met die geur uit de oven krijg ik vast mijn pubers wel uit bed!

Op Bol.com kun je een inkijkexemplaar van het boek bekijken. Nog even een speciaal compliment voor de fotografie van Irmy Coeckelbergs, die erg smaakvol is.

Bekijk op bol.com

The Breakfast Club – Ellen van Gool -Uitgeverij Lannoo – ISBN 9789401452441 – € 19,99