Sint eruit, boom erin en je verheugen op de feestdagen die nog komen gaan. Elk jaar verloopt december min of meer zo, maar dit jaar ziet deze maand er anders uit dan anders. Toch lijkt de voorpret er niet minder om. Het is alsof iedereen zich extra uitslooft om het in huis gezellig te maken. Kerstbomen zijn niet aan te slepen, tuinen veranderen in ware lichtjesfestivals en er lijkt geen radiozender meer te vinden die nog niet Last Christmas draait. Hier thuis zijn we ook wat eerder met alles, geheel tegen mijn principes, maar ach, we hebben een beter excuus dan ooit om foute  kerstfilms te kijken en nog wat gouden glitter aan de dagelijkse routine toe te voegen. Naast de vraag met wíe we dit jaar aan tafel zitten, is natuurlijk de grote vraag: wat staat daarop? Voor inspiratie gaan we te rade bij een paar bladen.

Kerstmenu 2020: wat weten we dit jaar? Kookboekenauteur Yvette van Boven en chef Joris Bijdendijk van RIJKS mopperden bij Op1 over het traditionele karakter van veel kerstgerechten, maar veel mensen doe je daar nu eenmaal een groot plezier mee. Niet verrassend, maar altijd goed: garnalencocktail, kalkoen en ijstaart. En voor de vegetariërs: gevulde pompoen en bietencarpaccio. Ook populair: toet in een glaasje. Of je het nou trifle of shooter noemt, zoals Miljuschka, maakt niet uit. Het ziet er leuk uit en je kunt los met alles wat je lekker vindt. Wie het vernieuwender wil maken, probeert een keer een winterbarbecue of – waarom niet – vegan kerstmenu.  En heb je een van de feestdagen geen zin om te koken? Bestel en haal af bij de restaurants bij jou in de buurt.

Allerhande
De gratis glossy onder de supermarktbladen maakt sinds jaar en dag een prestige-object van het kerstnummer. Toch voelt het kerstnummer dit jaar – Yvette en Joris hadden een punt – een tikje voorspelbaar. Nostalgisch.
Natuurlijk: garnalencocktail, kalkoen, aardappelgratin, tiramisu.
Ideaal voor: gezinnen met kleinere kinderen.
Handig: no waste tips, planning en serveersuggesties.
Trendy: Chocolademousse met dalgonacrème.
Weer eens doen: kaasplank.
Zeker maken: Cranberry-ginger beer mocktail.


Delicious

All You Want For Christmas. Delicious kookt met en voor vrienden en laat zien dat het kerstdiner alle kanten op kan. Met onder meer: een winterbbq, chef’s menu van Benny Blisto (Bak), klassiek gebraad, ontbijt met Freddy Tratlehner en Joris Bijdendijk en de perfecte pies van The Pie Room.
Ook hier: garnalencocktail, kalkoen en spruitjes.
Menu-kandidaten: Eendenborstfilet met zoetzure peer, Lemon curd moelleux.
Goed bedacht: lockdowntips (om bijvoorbeeld ‘groot’ vlees te bereiden voor slechts 2-3 personen).
Sweet eyecandy: black velvet taartjes en de golden oldie meringuerol.
Friends: Janneke Philippi. Hidde de Brabander. Yvette.
Extra: Masterclasses en X-Mas Academy. Online te volgen.

Foodies
‘Simpel, snel of sensationeel’: Foodies is van alle kerstmarkten thuis. Of je nou ‘lekker lokaal’ wilt gourmetten, op zoek bent naar buffetgerechten of een spectaculair ogende maar makkelijke dessert-taart.
Bekende namen: Regula Ysewijn, Laura de Grave, London Loy.
Favoriet: kippastei met kastanjechampignons, vega baklava met kikkererwten en feta.
Lust voor het oog: de kerstkrans met amandelspijs voorop, bietensoep met blauwe-kaascrostini, After Eight-chocoladetulband met cheesecakevulling.
Plus: stamppotten voor de dagen dat je het rustiger aan doet en een Tsjechisch kerstverhaal.
Leuke tip
: luister naar The Christmas Chronicles: A Podcast van Nigel Slater (via Spotify).
So 2019: spruitjes.

V’gan Lifestyle
Vegan was in 2021 alomtegenwoordig in culi-land, dus een speciale party-editie van V’gan lifestyle lag voor de hand. In het blad niet alleen culinaire artikelen, maar alles over de ‘green lifestyle’.
Bekende namen: Gaz Oakley, Isabel Boerdam.
Kandidaten voor je kerstmenu: Gevulde aubergines met granaatappel, After dinner cocktails met Tia Maria.
Ook na de feestdagen: Hollandse peulvruchtensalade met kruidendressing.
Bewaren voor later: restaurant- en shoppingtips.
Extra: de kersteditie krijg je samen met het ‘gewone’ nummer van V’gan, waarin nog meer recepten.

Island Vibes 
Wie een zonnige touch aan het kerstmenu wil geven (sneeuw wordt zwaar overschat!) kiest voor de gerechten uit Island Vibes, het Engelstalige magazine van chef Helmi Smeulders. Al meer dan twintig jaar culinair actief op Curaçao geeft deze Donna Hay van de Caraïben je feestdagen een welkome zomerse bries.
Klassiek-tropisch: Tonijncarpaccio, Kalkoen met tamarinde, Mango-pavlova.
Proberen: Papaya-tarte tatin
Extra: culinaire zelf-maak-cadeautjes als jam en dulce de leche.
Voor oud&nieuw: Pompoen-oliebollen.
Handig: voor wie niet in de zon zit online te bestellen.

Maak er wat van! Koop lokaal, doe je boodschappen alleen en blijf gezond.

Allerhande (gratis in de winkel, Albert Heijn) – Foodies (€8,99, F&L Media) – Delicious (€8,99, NewSkoolMedia) – V’gan Lifestyle (€6,95, Vipmedia) – Island Vibes (Helmi Smeulders, online bestellen)