Het kookboek An Com. De Vietnamese keuken.

Link naar inkijkexemplaar op Bol

Phi Yến Phan is illustrator en grafisch vormgever. Tijdens de coronaperiode ging ze op zoek naar haar culinaire roots en besloot ze een kookboek te maken. Ze kan dan ook heel goed koken. Runde een Vietnamees cateringbedrijf en kookte vaak bij mensen thuis. De recepten heeft ze grotendeels van haar ouders opgetekend. De combinatie van illustrator/grafisch vormgever en kunnen koken maakt dat je met Ăn Cơm een bijzonder kookboek in handen hebt. Voorbeelden van haar illustraties en een paar recepten kun je zien op de website van Phi Yến Phan.

Het boek begint met het verhaal van de reis van Phi en Cúc; de ouders die in Vietnam geboren en getogen zijn en op een gegeven moment in hun leven de beslissing namen om naar Nederland te komen. Op het moment dat ze hun land verlieten kenden ze elkaar nog niet. Dat komt pas later. Het zijn boeiende verhalen die heel duidelijk maken dat je land en je familie verlaten niet iets is dat je zomaar even doet. Tussen de hoofdstukken door krijgen we nog meer verhalen en informatie over de cultuur, ingrediënten en gerechten.

Na het eerste hoofdstuk volgen de Kruidengids en de Voorraadkast. Je zult voor een aantal ingrediënten echt naar een goed gesorteerde Aziatische supermarkt moeten alhoewel je er ook vast wel een aantal al in huis zult hebben. En we krijgen de tip om bepaalde, niet zo makkelijk verkrijgbare kruiden, zelf te kweken. Dat zie je steeds vaker. Zo ken ik een aantal mensen die zelf Vietnamese perilla (ook wel Shisoblad genoemd) zaaien. De vader van Phi Yến Phan kweekte veel kruiden zelf omdat ze, zeker in het begin, nergens verkrijgbaar waren. Leuk om te doen en helemaal niet zo moeilijk.

Het eerste hoofdstuk met recepten is Aan tafel en is onderverdeeld in ei, groenten, tofu, vis, vlees en soep. Vanaf de eerste pagina met recepten weet je al, dit gaat een feestje worden. En dat blijkt inderdaad ook uit de volgende hoofdstukken waarin we gaan barbecueën bij de familie Phan waarna we streetfood gaan eten. Misschien een noedelsoep (niet hetzelfde als de eerdergenoemde soeprecepten) vooraf. En uiteraard zoetigheden toe. Ook heerlijk vond ik de basisrecepten zoals de citroengras-chilipasta of de lente-ui in olie. En nog veel meer kleine gerechten die je bij van alles en nog wat kunt eten. Bij ieder recept kun je direct zien of het vegetarisch te maken is en hoelang je er ongeveer over zult doen om het te maken.

Ăn Cơm bevat vlees- en visgerechten maar zeker ook een behoorlijk aantal vegetarische. We maken gegrilde aubergine met lente-ui en koude noedelsalade met gegrild varkensvlees. Een Vietnamese hartige, krokante pannenkoek en natuurlijk Vietnamese springrolls met heel duidelijke tekeningen hoe je die in elkaar moet vouwen. Het is een aaneenschakeling van overheerlijke gerechten met smulfoto’s.

Het boek eindigt met een register op ingrediënt en dat register zit wat ongelukkig in elkaar. Zo had ik al bladerend een aantal recepten gezien met tofu. Maar dat ingrediënt kom je in het register niet tegen. Een aantal andere recepten zie je op verschillende plekken genoemd worden. Al met al kon ik niet alles even makkelijk terugvinden. Maar een kniesoor die daarop let en bovendien geeft je dat een reden om nog maar eens te gaan bladeren. En alleen dat al is om blij van te worden. Laat staan als je de gerechten daadwerkelijk op tafel zet. Een geweldig fijn boek!

Ăn Cơm | Phi Yến Phan
Nijgh & Van Ditmar | €29,99
ISBN 9789038813196