Laat ik het maar bekennen, ik had geen idee van het bestaan van een ‘soepmaker’. Bij ons in huis is een soepmaker een mens die soep kookt in een pan. Maar nee, het apparaat ‘soepmaker’ is een kruising tussen een blender en een apparaat waar je in kunt koken. In een goede soepmaker kun je de groente die je gaat gebruiken eerst sauteren. Let daarop als je er eentje zou willen kopen. Als daarna de bouillon erbij gaat doe je het deksel erop en kook je de soep gaar. In het deksel zitten de blendermessen. Je kunt kiezen voor grove of fijn gepureerde soep. Het is in ieder geval geen apparaat waarvan ik denk, dat moet ik hebben. Ik zet wel een pan op het gas en pureer de soep met de staafmixer.

Maar ja, er is wel een boek met de titel De ultieme soepmaker. Meer dan 100 makkelijke en gezonde recepten uit dit bijzondere apparaat. Je zou de conclusie kunnen trekken dat je aan dit boek niets hebt als je geen soepmaker bezit. Fout!! Je kunt alle soepen uiteraard gewoon in een pan maken. Vervang in het hele boek het woord ‘soepmaker’ door ‘pan en staafmixer’ en klaar ben je. Als er staat dat je de soep een beetje grof moet laten dan haal je de staafmixer er wat sneller weer uit en maal je het niet tot puree. Of je gebruikt de staafmixer helemaal niet.

En wat je dan in handen hebt is een boek met echt heel lekkere en simpel te maken soepen verdeeld over vijf hoofdstukken met de titels: Licht, Makkelijk, Stevig, Klassiekers en Iets bijzonders. We zien bijvoorbeeld soep van chilibonen en rode paprika, soep van pastinaak met kerrie, soep van stilton met aardappel en prei en wat dacht je van schelvis-spekchowder. Hieronder krijg je het recept van rode kip-kokosbouillon. Het is een gevulde soep met Aziatische smaken. Het recept is letterlijk overgenomen uit De ultieme soepmaker met schuin gedrukt mijn aanwijzingen erbij. Dan kun je zien hoe simpel het is om een recept om te zetten van soepmaker naar pan en staafmixer.

Voor 4 personen:
2 el zonnebloemolie
250 gram kippendijfilets in blokjes
4 tl Thaise rode currypasta
1 tl galangapasta (dat is laos. Je kunt een stukje verse laos raspen of heel fijnsnijden.)
3 gedroogde kaffirlimoenblaadjes (ik adviseer verse die je vast altijd in de vriezer hebt)
4 dl kokosmelk
2 tl Thaise vissaus
1 tl rietsuiker
9 dl kippenbouillon
4 lente-uien, bijgesneden en in dunne ringetjes, plus 2 extra ter garnering
50 gram peultjes in reepjes
100 gram taugé afgespoeld
zout en peper
korianderblaadjes, ter garnering

Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de kipblokjes 10-12 minuten, tot ze bruin en bijna gaar zijn.

Verhit de rest van de olie in de soepmaker op de sauteerstand. In de soeppan olie verhitten.
Voeg de gebakken kip en de currypasta toe en sauteer ze 3-4 minuten; roer regelmatig met een houten spatel. In de soeppan smoren.

Doe al roerend de galangapasta, kaffirlimoenblaadjes, kokosmelk, vissaus, rietsuiker en bouillon erbij. Start dan het programma voor grove soep. Zachtjes laten koken in de pan.

Snijd ondertussen heel dunne reepjes van de 2 extra lente-uien en dompel ze 10 minuten in koud water zodat ze gaan krullen. Laat uitlekken en zet opzij.

Doe de rest van de lente-ui met de peultjes en taugé in de soep en breng op smaak.

Schenk de soep in verwarmde kommen en bestrooi met de koriander en de gekrulde lente-ui.

Als je verse kaffirlimoenblaadjes hebt gebruikt dan eet je die niet op. Je kunt ze voor het serveren uit de soep halen maar dat is niet echt nodig. Ik zie ook niet waarom je deze soep grof zou malen maar als je dat wel wilt dan is de staafmixer geduldig.Haal in dat geval de kaffirlimoenblaadjes eerst uit de soep.

Het inkijkexemplaar op Bol.com geeft nog wat recepten prijs.

De ultieme soepmaker | Joy Skipper
Veltman Uitgevers | €15,–
ISBN 9789048319305