We kennen Bethany Kehdy van het boek “Een culinaire reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika” uit 2014 en natuurlijk van haar uiterst populaire foodblog.
Bethany werd geboren in Houston, Texas maar groeide op in Libanon. Haar doel is om gerechten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika toegankelijk te maken en te laten zien dat lang niet alle recepten heel uitgebreid en ingewikkeld zijn zoals mensen soms denken.
Haar tweede boek met de titel “De gastvrije keuken van het Midden-Oosten” gaat over koken, eten en gasten ontvangen zoals men dat in het Midden-Oosten gewend is. En dat wil dus zeggen, zeer gastvrij. Haar kookkunsten zijn, zoals ze zelf zegt, geïnspireerd door ‘nafas’. Dat betekent ‘koken met je hart’.

Na een aantal inleidende hoofdstukken met veel informatie over de keuken van het Midden-Oosten en de gebruikte ingrediënten volgen zes hoofdstukken met recepten. We beginnen met “Terug naar de bron”. Dat zijn een aantal basisrecepten. Dan volgt “Een ware oase vol met lekkere hapjes, drankjes en cocktails”. Daarna “Dek de tafel uitgebreid” met rauwe groenten, canapés en sandwiches. Wie kleine porties en bijgerechten wil serveren kan zich daarna laven aan “Tast toe”. En wie grotere trek heeft gaat kiezen uit “Samen genieten” met grotere porties en hoofdgerechten. Natuurlijk, het is tenslotte een keuken waarin zoetigheden een belangrijke rol spelen, sluit Bethany af met desserts in “Het houdt maar niet op”. Als je niet weet wat je je gasten voor moet zetten dan is er nog het hoofdstuk “Menu’s”.

Ik sloeg het boek op een willekeurige pagina open en viel gelijk in de Mutabbal van wortel en karwijzaad. Een verrukkelijke dip van gekookte wortel, karwijzaad, tahin en citroen met een garnering van in boter gebakken cashewnoten, dadels, kaneel en kokosvlokken. Het was slechts één van de Mutabbals die in het boek staan. Je valt van het ene geweldige recept in het andere. Simpele recepten zoals warme salade van bladgroenten met olijfolie en tempura-uien of boterhummus met gesmoorde broccoli, knoflook en chilipeper. Er staan meer hummusrecepten in het boek en die zijn allemaal even geweldig. We leren wat een maqluba is (lagen aromatisch gekruide rijst met gehakt of vis en groenten) en maken een maqluba van gekonfijte chioggiabiet met gerookte makreel en oranjebloesemwater.

De keus is overweldigend. Niet alleen wat recepten betreft maar ook van alle aanvullende informatie leren we veel. Hier en daar komen we minder gangbare ingrediënten tegen zoals bijvoorbeeld vers za’atarblad. Daar wordt dan geen alternatief voor gegeven. Ook zijn van een aantal recepten de ingrediëntenlijsten wel heel erg lang. Ik zou zeggen, begin met de simpele recepten met wat kortere ingrediëntenlijsten en breidt dan langzaam je repertoire uit.
Het boek is voorzien van mooie foto’s en leuke kleurige tekeningen. Voor de liefhebbers van de keuken van het Midden-Oosten is dit een aanrader.

Bekijk op bol.com

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten – Bethany Kehdy – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059569294 – €27,99