Rachel Allen kennen we van haar bakboeken en in het Verenigd Koninkrijk is ze regelmatig in kookprogramma’s op televisie te zien. Een aantal van haar boeken zijn (nog) niet in het Nederlands vertaald. Ook geeft ze les op de fameuze Ballymaloe Cookery School in Ierland. Haar nieuwste boek heet Soep. Bouillon. Brood. Rachel is een groot liefhebber van soep en haar gezin heeft die liefde overgenomen. In Soep. Bouillon. Brood. verzamelde zij de lekkerste soeprecepten. Daarnaast is een behoorlijk deel van het boek gevuld met garnituren, bijgerechten en broodrecepten. Want een lekker bord soep is fijn maar wordt nog fijner als je het een beetje aankleedt. Dan is het al snel een volwaardige maaltijd.

De indeling van de hoofdstukken met soeprecepten is volgens de seizoenen en we beginnen uiteraard met de lente. Nu zul je wellicht denken dat er al zoveel kookboeken met soeprecepten zijn. Dat is misschien zo maar Rachel weet toch heel erg te verrassen met bijzondere soepen. Een paar recepten zijn klassiekers met een eigen twist maar we zien ook bieten-tahinsoep, West-Afrikaanse pindasoep en wortel-harissasoep met za’atar-croutons. In de zomer maken we Scandinavische zalm-dillesoep of tomaten-kokossoep met koriander. Het recept voor salmorejo met serranoham en hardgekookte eieren kun je zien op de pagina van Good Cook.

De herfst brengt ons soepen als linzensoep met citroen en peterselie of aardappelsoep met peterselie, tijm en chorizo.  En in de winter natuurlijk hartverwarmende recepten zoals soep van rundvlees en stout met kruiden-kaasballetjes of een vullende romige soep met gehakt en macaroni. Nog verrassender zijn de garnituren en bijgerechten. We zien veel pesto’s en heerlijke toppings zoals een chilisaus met sesamzaad en knoflook en nog veel meer.
De broodrecepten zijn natuurlijk multi-inzetbaar want een haverbrood is altijd lekker. Om van een walnotenbrood met blauwe kaas maar helemaal niet te spreken. Er zijn ook heerlijke scones en muffins en de Braziliaanse kaasbroodjes ga je vast en zeker maken. Net als het maisbrood met chilipeper en kaas.

Bij vrijwel ieder recept krijg je een aantal alternatieven en tips zodat je een soep steeds weer anders kunt laten smaken. Er staan ook veel smulfoto’s in die je vast doen watertanden. De vertaling is van Natascha van der Stelt en dan weet je dat het goed is. Het boek sluit af met een aantal bouillons en een uitgebreid register op ingrediënt. Voor liefhebbers van soep is het smullen geblazen.

Soep. Bouillon. Brood. | Rachel Allen
Good Cook | €27,50
ISBN 9789461432698