In alle opzichten is dit een zeer geslaagd en overtuigend boek!

Ten eerste: het onderwerp is stoer: ‘Craft Beer’, speciaal bier, vaak stevig van smaak en alcohol en andere keren juist zacht en goed doordrinkbaar, gemaakt door lieden die van thuisbrouwers tot professionele brouwers zijn uitgegroeid. Opmerkelijk vaak zijn die brouwers trouwens als een duo begonnen. De laatste jaren zijn dergelijke brouwerijen enorm in aantal toegenomen en hebben blijkbaar een gat in de markt aangeboord.
Ten tweede: het geschrevene is stoer: de auteur, Raoul van Neer – zelfbenoemd ‘beer geek’- weet heel vlot én ter zake kundig de facetten te behandelen die komen kijken bij het opzetten en produceren van Craft Beer.
Ten derde: het boek zelf is ook stoer: een sterke opmaak met talloze geweldige foto’s (Vincent van den Hoogen) en een prima druk, het straalt allemaal kracht en toewijding uit. Zelfs de geur van de inkt geeft nog een extra sterke toets mee aan de beoogde sfeer.

En die sfeer is werkelijk verrukkelijk en inspirerend. Je krijgt ogenblikkelijk zin om de bezochte en beschreven brouwerijen zoveel mogelijk zelf te gaan bezoeken (en er het bier te proeven, natuurlijk, plus het vaak heerlijke eten dat er geserveerd wordt). Er heerst een heerlijke sfeer in al die zaken, die meestal mooi ruim zijn (logisch ook, gezien het omvangrijke brouwerswerk) en waar daardoor ontzettend veel te zien is. Regelmatig zit men rond of tussen de bierketels, bij goed weer is het geweldig toeven op een bijbehorend terras, en soms bevind je je in de meest bizarre wijken, op bedrijfsterreinen, of in kerken-in-hun-tweede-jeugd. Hier geen chique toestanden of opgeprikte zaken, maar fijn ontspannen zitten, proeven en lekker babbelen en genieten.

Raoul van Neer is dol op al dit soort bier, heeft zelf een bierwebshop van alcoholvrij bier (OnderNulPuntVijf.com), en kon het niet laten een toer te ondernemen langs vele van die zelf opgewerkte bierbrouwerijen, die uit pure liefde en lol of toeval zijn ontstaan. De verhalen van die eigenaren zijn bijzonder genoeg en Raoul weet het allemaal prima te verwoorden. Gewoon zoals het onderwerp ook is: rechtuit, met plezier en een dosis humor.

De 44 brouwerijen in dit boek zijn ook in de weekeinden te bezoeken en bezitten een proeflokaal. Bij elke brouwerij vind je één of meer tips over wat er nog meer in de directe omgeving te beleven valt aan leuke dingen of aardige eetgelegenheden en dergelijke. Ook zijn er her en der korte hoofdstukken met ‘extra’s’ zoals Bierfestivals, het Brouwproces, Blik of Fles? en Foodpairing. Van noord naar zuid wordt heel Nederland aangedaan, Een handig en eenvoudig landkaartje met de bezochte bedrijven zit onder de voorflap.

Echt een boek om fijn doorheen te bladeren, te genieten van de goede sfeer van de vele uitstekende foto’s, hier en daar een stuk te lezen, en je te verwonderen over wat er inmiddels allemaal op dit gebied te beleven valt in ons land. Zó wordt Nederland weer een echt bierbrouwersland! Een heerlijk boek voor de feestdagen.

Formaat: 22 x 17, 208 bladzijden, paperback met flappen.

Craft Beer – Raoul van Neer – mo’media – ISBN 978 94 9319 568 4 – €24,95
Fotograaf: Vincent van den Hoogen