Hoe komt het toch dat al die zomerkleding krimpt als je het na twee seizoenen weer uit de kast haalt. Of zou het toch aan dat lijf liggen in plaats van aan de kleding? Afijn om een lang verhaal kort te maken; het is tijd om zomerproof te worden. Naast meer bewegen, wat toch makkelijker gaat als de zon schijnt, kun je natuurlijk ook wat aan de calorie-inname doen. Daarin heb je onmetelijk veel keuze. De een zweert bij low carb of een crash dieet met shakes, de ander gaat voor paleo of GOK (grip op koolhydraten).

Weight Watchers is al jaren een bekend fenomeen bij diegenen die af willen vallen en/of gezonder willen eten. Knap hoe de organisatie zich in al die jaren blijft vernieuwen en met de tijd meegaat. Zo kun je tegenwoordig met een app in de winkel al zien hoeveel “SmartPoints” een bepaalde keuze je kost. Die SmartPoints zijn gebaseerd op meer fruit, groenten, eiwitten en minder suikers en verzadigde vetten.
Daarnaast zijn er de Weight Watchers kookboeken en daarvan bespreek ik er hier twee: Het Weight Watchers bakboek en Nooit meer honger, koken met verzadigende voedingsmiddelen.

weight watchers kookboeken

Om met het bakboek te beginnen valt op dat er in de recepten vooral gelet wordt op de verzadigde vetten. Zo wordt roomboter vervangen door halfvolle boter en gebruikt men light roomkaas, magere kwark en yoghurt. Tegelijkertijd is in de meeste recepten zowel suiker als vloeibare zoetstof te vinden.
Er zijn wel wat vernieuwende gebakjes en koeken zoals de wortelhavervlokkenkoekjes of blauwebessenmuffins waar witte bonen en rijstmeel de hoofdingrediënten vormen naast suiker en blauwe bessen. Soms zouden er wellicht punten te winnen zijn door minder suiker of vruchten op sap in plaats van vruchten op siroop te nemen zoals nu in de kersenkruimelvlaai. Door het gebruik van suiker blijven de recepten dicht bij de klassiekers en zijn ze makkelijk uit te voeren.
Aan de hartige kant vallen de pizzahapjes op met een bloemkoolbodem of de aubergine flamkuchen met feta. Ook hier vooral de nadruk op verzadigd vet door het gebruik van 30+ kaas, magere vleessoorten en lightproducten. Hier valt logischerwijs meer te ontdekken voor diegenen die minder suiker willen gebruiken dan aan de zoete bakrecepten.  Achterin vind je een handige index op SmartPoints. Zo zie je in een oogopslag wat de baksels “kosten”. De meeste zoete gebak en taarten komen trouwens al gauw tussen de 5 en 8 punten per portie uit.

weight watchers kookboeken

Nooit meer honger is een wens van veel lijners. Dat kan door gebruik te maken van eiwitrijke producten en ingrediënten die veel vezels bevatten want dat geeft lang een verzadigd gevoel. En dat is precies waar het Nooit meer honger Weight Watchers boek op is gebaseerd. Je vindt hierin veel recepten met peulvruchten en roggebrood maar vreemd genoeg geen zilvervliesrijst of volkoren pasta. Wellicht dat veel mensen dat toch niet zo lekker vinden? Het boek is ingedeeld in gerechten Om mee te nemen waar zowel ontbijt als lunchgerechten in staan meestal voor 1 a 2 personen. Dat geldt ook voor het hoofdstuk Voor je vrije avond. Hier zowel voor- als hoofdgerechten waarbij trouwens soms geen zetmeelcomponent is opgenomen (de gebakken schol met salie, tomaat en yoghurtdip stijgt van 2 naar 9 SmartPoints als je er 150 gram gekookte rijst bij serveert). In het laatste hoofdstuk Voor het gezin zijn de recepten voor 4 personen en redelijk kidsproof, hoewel ik die van mij niet aan de hamburgers met roggebrood krijg. Hier ook leuke inventieve dingen als een pizza waar de bodem grotendeels uit groente bestaat en een yoghurtbessenijs in popcake vormpjes. Opnieuw tref je achterin in een overzicht de gerechten met hun SmartPoint aantal aan.

Voor diegenen die het Weight Watchers flex programma volgen zijn de kookboeken een leuke aanvulling. Ook diegenen die zelfstandig wat kilo’s proberen kwijt te raken kunnen baat hebben bij het kookboek Nooit meer honger en de lagere SmartPoint baksels uit het Weight Watchers bakboek.

Koop bij bol.comKoop bij bol.com

Het Weight Watchers bakboek – Weight Watchers – uitgever: Lannoo – ISBN9789401446266  – €11,99

Nooit meer honger – Weight Watchers – uitgever: Lannoo – ISBN 9789401446259 – €14,99