De naam LEON is inmiddels een begrip. De keten exploiteert restaurants waar je gezond fast food kunt eten. Daarnaast is er een hele serie kookboeken. Van salades tot soepen en simpele maaltijden. Als onderdeel van deze serie is nu LEON Happy Curries uitgegeven. Er zijn weinig gerechten zo hartverwarmend, kruidig en smakelijk als een curry. In de inleiding lezen we: “Curry kan dus betekenen wat u maar wilt. Voor ons staat curry gewoon voor veel verrukkelijke dingen waarvan we happy worden.”

Een curry kan van alles zijn. Van schotels met vlees, vis, groente die afwisselend pittig, mild of ronduit heet zijn. Na de inleiding krijgen we een overzicht van ingrediënten die je in de voorraadkast moet hebben. Dat zijn er nogal wat maar je snapt wel dat je niet alles tegelijk in huis hoeft te hebben. Vervolgens krijgen we wat tips en daarna gaan we aan de slag.

De hoofdstukken zijn handig ingedeeld en we beginnen met Mild. Daarna Heet, Romig, Snel, Langzaam, Bijgerechten en drankjes, Brood en als laatste Tafelzuur en Chutneys. Helemaal compleet dus. Als je een curry maakt dan vind je ook de bijgerechten in hetzelfde boek. De recepten zijn duidelijk en voor het overgrote deel voorzien van een smakelijke foto. Vaak maken we curry in een pan maar ook een curry die gemaakt wordt in een braadslee in de oven. Bij ieder recept wordt aangegeven of het glutenvrij, vegetarisch, zuivelvrij etc. is.

Een curry bevat vaak veel specerijen en soms lijkt de lijst met ingrediënten erg lang. Toch valt dat in de praktijk wel mee. Natuurlijk zet je alles van tevoren klaar en dan is het maken van het gerecht zelf vaak simpel.
Wat opvalt is dat de bijgerechten minstens zo lekker en bijzonder zijn als de hoofdgerechten. En veel bijgerechten zullen dan ook niet misstaan bij een andere maaltijd dan een curry. Dat geldt ook voor de recepten in Tafelzuur en Chutneys.

De Bombay-aardappels (met o.a. mosterdzaad, komijn, gember en nog een aantal specerijen) zullen het goed doen bij gegrilde kip of vis. Het recept voor Ingelegde limoen is wezenlijk anders dan de ingelegde citroen zoals we die uit de Arabische keuken kennen. Wat je ook kiest, vis, vlees of groente, je zult voldoende recepten en inspiratie vinden. Ieder gerecht is net zo pittig of mild te maken als je zelf wilt. En ja, soms zul je een ingrediënt niet zomaar bij de toko of supermarkt kunnen kopen. Maar aan de andere kant is online alles te vinden. Hoe leuk is het niet om bijvoorbeeld asafoutida  eens te proberen? Als je van curry’s houdt zul je het vast vaker gebruiken.

De meeste gerechten zijn echter te maken met wat je in de supermarkt of toko makkelijk kunt verkrijgen. Je kunt vast wat recepten zien in het inkijkexemplaar op Bol.com
Voor de liefhebber van curry’s een smulboek.

Happy Curry’s – LEON – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048318308 – €17,50

Grappig dat er blijkbaar twee covers zijn. Op mijn exemplaar staat Happy Curries en bij Bol zien we Happy Curry’s.