selamat makanIeder boek heeft zijn goede en minder goede kanten. Dat een boek minder goede kanten heeft wil nog niet zeggen dat jet het links moet laten liggen. Het boek Selamat Makan zal velen bekend voorkomen. De 900 ‘blauwe hap’ recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine zijn al meer dan 20 jaar in omloop op papier en via internet. Velen zullen het document met de recepten al heel lang in hun bezit hebben of een keer hebben gezien.

Wil dat zeggen dat je het boek niet meer zou moeten kopen? Zeker niet. Een boek is nog altijd stukken handiger en leuker dan een document op je computer. Je zoek dingen veel sneller op en je kunt er op je gemak in bladeren en lezen aan de keukentafel. Je hebt veel meer en beter overzicht.
Jammer is wel (hier komt het mindere punt) dat de tekst van het document, zoals jaren geleden geschreven letterlijk is overgenomen. Er staat in de colofon ©2018 Wouter F.P.H. Rademakers. Daaruit zou je kunnen concluderen dat het allemaal nieuw is. Dat is het niet. Ergens in 1999 was er al een 14e editie van een uitgave die nog uit de printer kwam. Het voorwoord is enorm gedateerd. Dat had herschreven kunnen worden. De informatie aan het begin van het boek is niet meer van deze tijd. Ingrediënten die nodig zijn in de Indonesische keuken zijn vandaag de dag overal verkrijgbaar en niet meer onbekend zoals de informatie ons wil doen geloven.

De geschiedenis van de Indonesische keuken in Nederland is nog altijd een leuk stuk om te lezen. Daaraan had toegevoegd kunnen worden wat een “Blauwe hap” is en waar die uitdrukking vandaan komt. Wie daar meer over wil lezen kijkt hier op Wikipedia.

Een blauwe hap bestaat traditioneel uit een bord nasi met kip, gebakken ei, pindasaus en kroepoek.
De schrijver, die jarenlang in dienst was van de Koninklijke Marine en gestationeerd in Indonesië heeft de bijna 900 recepten verzameld en ongetwijfeld ook veel uitgeprobeerd.

Eerlijk is eerlijk. Ik heb nog nooit in het document dat rondgestuurd wordt gebladerd. Ik weet dat het bestaat maar ik kan weinig met dat soort dingen. Een kookboek lees je niet op de computer. Maar het boek zelf is een ander verhaal. Je slaat het voorwoord en het hoofdstuk Indonesisch koken in de magnetron (hoe bedenk je het) gewoon over en vervolgens blader je uur na uur en pagina na pagina door de heerlijkste recepten. Erg handig dat ze genummerd zijn want dat zoekt heel makkelijk terug.

Het begint met het hoofdstuk Boemboes, daarna volgt Rijst, Sambals (ik zag nog nooit zoveel soorten sambal in een boek), Sambal Goreng, Sajoer, Soepen, Vleesgerechten, Satés, Visgerechten, Kipgerechten, Eendgerechten, Eiergerechten, Tahoe en tempégerechten, Atjars, Salades en andere groentegerechten, Sauzen en marinades en als laatste Voor- en nagerechten. De recepten zijn, zoals gezegd, genummerd van 1 tot 901. Binnen de hoofdstukken staan de gerechten gerangschikt van makkelijk naar moeilijk maar echt heel moeilijk wordt het nooit.
Er staan geen foto’s in het boek en ik heb ze geen seconde gemist. De recepten zijn allemaal om van te watertanden en er gaat vast heel vaak gekookt worden uit dit boek. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com. Je krijgt wel heel erg veel boek voor je geld als je Selamat Makan koopt.

Bekijk op bol.com

Selamat Makan – Wouter. F.P.H. Rademakers – Edicola Culinair – ISBN 9789492500663 – € 25,00