Topkok Pascal Jalhay kennen we o.a. van Baru Belanda (lees hier de recensie).  Een prachtig kook- en kijkboek. Met Wereldse smaakmakers slaat hij een andere weg in en zorgt hij ervoor dat de lezer veel meer en veel sneller de keuken in gaat. Ik durf er wat om te verwedden dat je al een smaakmaker aan het maken bent voor je het hele boek doorgelezen hebt. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen en bij het begin beginnen.
Dat Pascal Jalhay al heel wat van de wereld gezien heeft wisten we wel. Maar hij heeft nog veel meer van de wereld gezien dan wij tot nu toe wisten. Althans veel van wat hij tussen neus en lippen door vertelt in Wereldse smaakmakers was nieuw voor mij. Enfin, dat lees je zelf maar.

Op al zijn reizen verzamelde Pascal ideeën voor smaakmakers, condimenten en bijgerechten. Zijn Indische roots komen duidelijk naar voren maar ook de rest van de wereld leverde voldoende inspiratie om een heleboel bijzondere recepten te ontwikkelen.

Pascal Jalhay blijft erop hameren dat je vooral je eigen smaak moet volgen. Dat deed hij in zijn vorige boeken ook al. Experimenteer! Maak het zoals jij denkt dat het lekker is. Hij is de inspirator maar jij bent de baas. Natuurlijk kun je gewoon precies doen wat hij zegt en dan zet je echt iets goeds op tafel. Ben je wat geroutineerder dan ga je vanzelf proberen wat er nog meer mogelijk is en hoe het anders kan.

Na een inleiding en wat informatie over de inhoud van de voorraadkast beginnen we met de basissmaakmakers. Oh wacht, eerst even over de geweldige uitvinding van het smaakkompas. Ieder recept heeft een smaakkompas. Aan de linkerkant zie je snel waar het bij past (kip, rundvlees etc.) en rechts staan suggesties van gerechten waar je het mee kunt combineren. Echt in één oogopslag is het duidelijk. Ik laat je even een voorbeeld zien:

Geweldige uitvinding. Maar ook nu weer zijn het suggesties en let niets je om het anders te doen.
En dan de basisrecepten. We zien een aantal boemboes en ook ketjap manis maken we zelf. Dat dat zo simpel was wist ik niet. Garam masala koop je wellicht nooit meer kant en klaar. Net als za’atar. Bij Indiase Makhani-saus krijg je gelijk de variaties die er moghlai-saus of tikka masala van maken. De in het Verenigd Koninkrijk overbekende Brown Sauce krijgt een make-over die er zijn mag. Het gaat maar door en door. Op een gegeven moment komen we dan toch bij de condimenten. Ook nu beginnen we met wat Aziatische recepten zoals een aantal atjars en sambals. We zien bekende condimenten zoals prik nam pla (de zoet-pittige saus die je bij loempia’s eet), maar ook pesto en tzatziki. Je denkt, dat ken ik al en toch weet Pascal Jalhay daar met zijn ervaring als top-kok altijd weer een bijzondere draai aan te geven. Heerlijke chutney’s, sauzen, rubs en noem maar op.

En in het derde deel gaat Pascal dan even helemaal los met complete gerechten waarin hij de eerder gemaakte smaakmakers gebruikt. Hij maakt topgerechten en toch heeft hij zich tegelijkertijd ingehouden want alles is prima te maken. Zelfs de niet zo doorgewinterde hobby-kok zal voor menig gerecht zijn hand niet omdraaien. Koreaanse kipnuggets met kimchimayonaise, geroosterde gamba’s met ras el hanout en warme aioli en een rendang van rode biet. Ook nu weer kijken we met grote ogen naar de prachtige opmaak van de gerechten. Denk erom! Het is ter inspiratie!

Al met al is het, zoals Pascal ook in zijn dankwoord zegt, een laagdrempelig boek. Maar wel met de uitstraling en allure van een top-kok. En die top-kok ben je zelf als je met deze recepten aan de slag gaat.

Onweerstaanbaar!!

Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com

Wereldse smaakmakers | Pascal Jalhay
Fontaine Uitgevers | €32,–
ISBN 9789464040067