De feestdagen komen er weer aan en daarmee ook de tijd van het geven van cadeautjes. Of het nu met Sinterklaas of met Kerstmis is doet er niet toe. Het is altijd fijn om een leuk cadeau te vinden dat ook nog eens goed betaalbaar is. Want niet alleen levensmiddelen worden steeds duurder. Ook boeken zijn vaak behoorlijk aan de prijs. Een kookboek vinden veel mensen een leuk cadeau om te geven en te krijgen. En als je dan ook nog van bakken houdt dan is de keus wellicht niet zo moeilijk. Cake & gebak is niet zo’n groot boek en het bevat de beste klassieke en ook originele recepten voor heerlijke baksels. Het boek is geschreven door verschillende auteurs.

Bij mij is het zo dat ik graag iets lekkers bak maar het moet wel een beetje eenvoudig blijven. Ik bak geen ingewikkelde taarten die ook nog eens rijk versierd worden. Nee, liever een wat simpeler recept met een resultaat dat iedereen lekker vindt. In Cake & gebak vind je slechts drie hoofdstukken. We beginnen met klassieke cakes. Daarna bakken we bananenbroden en als laatste muffins en andere eenvoudige baksels. De recepten zien er vrijwel allemaal uit alsof zelfs een beginnende bakker ze probleemloos kan maken. Maar wat er uit de oven komt ziet er heel fijn uit.

Van een marmercake met chocolade en vanille en een mokka marmercake met espressoglazuur (mmmmmmm) tot een citroencake met wit chocoladeglazuur. Allemaal even heerlijk.
Het hoofdstuk bananenbroden is verrassend. Ik denk dat veel mensen die weleens bananenbrood bakken altijd naar hetzelfde recept grijpen. In dit hoofdstuk zien we dat er zoveel meer lekkere bananenbroden te bedenken zijn. Met chocola, met noten, met pindakaas. Allemaal het proberen waard.

In het derde hoofdstuk zien we een aantal muffins maar ook kleine cakejes en scones en mooie tulbanden. Ook kun je ronde cakes bakken zoals een appel-amarettocake of een kladdkaka. Dat is een heel eenvoudige Zweedse chocoladetaart die van binnen zacht en plakkerig is en die je eet met opgeklopte slagroom. Zeg nou zelf. Je zou toch zo aan het bakken slaan.

Cake & gebak is een boekje waar je echt blij van wordt want je zult alles kunnen en willen maken. De recepten zijn stuk voor stuk goed bruikbaar en je zult er steeds weer naar teruggrijpen.

Aanrader.

Cake & gebak | Diverse auteurs
Deltas | €15,95
ISBN 9789044762884