De rustige zomermaanden zijn bij uitstek geschikt om wat oudere en vaak niet meer nieuw verkrijgbare kookboeken te bespreken. Kookboeken die zeer de moeite waard zijn om tweedehands aan te schaffen. Eén van de boeken die ik regelmatig nog doorblader en absoluut niet kwijt wil is Buitenlands brood en gebak van Janny de Moor. Het is uit 1984 en actueler dan ooit.
Eerder bespraken we haar boek Simpel koken. Lees hier de recensie.

Vandaag dus Buitenlands brood en gebak. Een klein boekje bomvol recepten die verdeeld zijn in vier hoofdstukken met de titels Hartig klein gebak, Hartig groot gebak, Zoet klein gebak en Zoet groot gebak. In die hoofdstukken treffen we recepten uit maar liefst 34 verschillende landen. Soms maar 1 recept zoals de empanada de pollo uit Cuba. En soms wel 17 recepten zoals die uit Frankrijk. Janny de Moor doet niets half en zodoende tref je achterin het boek een register op recept maar ook een register volgens de oorspronkelijke namen naar herkomst.

Wat Janny bij het schrijven in 1984 nog niet wist maar wat ons nu erg van pas komt zijn juist de oorspronkelijke namen van de recepten. Want het is erg leuk om die eens in te typen in een zoekmachine. Je vindt soms een filmpje op YouTube of een website in de oorspronkelijke taal (Google vertalen is je beste vriend) en zo tref je dan ook weer andere bereidingswijzen. Zoals van de overheerlijke kaaskoek uit Turkije. Zoek maar eens op “Kasjar Peynirli kek”. Je ziet direct dat het een heerlijke kaaskoek is. Ze heeft hem in 2011 in Trouw gepubliceerd. Lees hier het recept. In de Trouw eet ze hem met een aardappelsalade. In het boek adviseert ze gewone sla en zwarte olijven. Allemaal even heerlijk.

Veel recepten zijn makkelijk te doen en een enkele is wat bewerkelijker. Maar altijd de moeite waard. Zoals het ‘vlees op een deegje’. Een recept dat in een groot deel van het Midden-Oosten bekend is. Een plat rond schijfje brood met daarop lamsgehakt met allemaal heerlijkheden erdoor. Je maakt er 24 en dat is niet overdreven want je kunt ze invriezen.
Van veel recepten staat er een foto in van het eindresultaat. Heerlijke broden en broodjes en watertandend lekker gebak. Soms krijg je er een extra recept bij. Zoals bij Zweedse roggestoet want dat eten we met ingelegde haring. De meest verrukkelijke koekjes tref je aan zoals citroenbiskwie, bruine koekjes of fluweeltjes.

Wie graag bakt zal dit boekje zeker willen aanschaffen. En, zoals gezegd, dat moet dus tweedehands.

Buitenlands brood en gebak | Janny de Moor
Culinaire boekerij
ISBN 9789021010175