Een tweede boek van Elisabeth Scholten, beter bekend als de Koekjeskoningin, kon niet uitblijven. Haar blog Ellouisa Cooking is enorm populair en haar eerste boek, 100 luxe koekjes van eigen deeg (lees hier de recensie), was een succes.
Haar nieuwste boek kreeg als titel 100 Heerlijke Hapjes en bevat 100 recepten voor alle mogelijke gelegenheden. Ook nu weer is de invloed van de Marokkaanse keuken onmiskenbaar aanwezig maar overheersen doen die recepten niet, want Elisabeth is van alle markten thuis en varieert er lustig op los.

We beginnen met broodjes en een aantal basis brooddeegrecepten en de eerste broodjes die we bakken zijn zachte gehaktbroodjes. Op haar blog is dit recept heel populair en dat is begrijpelijk want het is niet alleen een heerlijk broodje maar je kunt ook zo fijn variëren met de vulling. Ook de kipkerriebroodjes zien er geweldig uit en die worden gemaakt met een basisdeeg dat je niet hoeft te kneden en dat niet hoeft te rijzen. Hoe makkelijk wil je het hebben? Er zijn vier hoofdstukken met hartige hapjes en vier met zoete lekkernijen. Elisabeth weet zelfs van het hoofdstuk Gezonde hapjes nog iets bijzonders te maken met veel lekkers. Dus ook als het even allemaal wat minder mag omdat de weegschaal dat zegt hoef je de hapjes niet te laten staan.

Veel van de hapjes kunnen met gemak als lunch op tafel komen. De Mediterrane broodjes of de Bao buns met spicy kip bijvoorbeeld. Ook de hapjes in het hoofdstuk Bladerdeeg en filodeeg zijn vaak meer dan alleen maar hapjes. De loempiapakketjes of de kiprepen met prei zet je zo op tafel. Een salade erbij en klaar ben je. Wat een heerlijkheden allemaal.

Ook de hoofdstukken Taartjes en cup cakes, de Koekjes, de Zoete broodjes en Cake en muffins trekken je zo de keuken in. Roombroodjes en appelbroodjes. En wat dacht je van stroopwafelbroodjes. Hoe bedenk je het! De fantasie van Elisabeth kent geen grenzen. De hele index is te zien in het inkijkexemplaar. Dat is altijd fijn want dan weet je wat je krijgt. Ook krijg je aardig wat recepten cadeau. Kijken dus!

Bij veel recepten staan ook variaties en handige tips. De foto’s zijn echte smulfoto’s en gemaakt door Simone van den Berg.
100 Heerlijke Hapjes is een geweldig en vooral heel goed bruikbaar kookboek. Aanrader!

100 Heerlijke Hapjes | Elisabeth Scholten
Fontaine Uitgevers | €24,99
ISBN 9789464041156