Meera Sodha , de schrijfster van het boek Puur India is geboren en getogen in Engeland maar in een 100% India’s gezin. In 2014 verscheen haar eerste boek en dat was een groot succes. Nu is er het mooie Puur India met 130 vegetarische recepten voor elke dag. Als er een keuken is die zich uitstekend leent om heerlijk vegetarisch te koken dan is het de Indiase keuken met al haar geuren en kleuren. De familie van Meera Sodha komt uit Gujarat, een deelstaat aan de westkust van India waar eeuwen geleden het slachten van dieren werd verboden. De miljoenen hindoes in Gurajat zijn vegetariër en het zal duidelijk zijn dat er in de loop van de eeuwen een uitgebreide en vindingrijke keuken is ontstaan met groenten in de hoofdrol.

De schrijfster is zelf geen vegetariër en heeft met dit boek ook niet persé een vegetarisch kookboek willen maken maar meer een groenteboek zonder vlees of vis. Het boek is een ode aan alle heerlijke groenten die ieder seizoen beschikbaar zijn. Enkele recepten uit het boek worden al generaties lang in de familie van Meera Sodha gemaakt en zijn nooit eerder prijsgegeven aan buitenstaanders. Veel andere recepten verzamelde zij op haar reizen door India en haar ontmoetingen met thuiskoks, straatverkopers, tempelkoks en chef-koks van toprestaurants.

Het resultaat is een prachtig boek vol heerlijke groentegerechten verdeeld over de hoofdstukken Voorgerechten en snacks, Wortel- en knolgroenten, pompoenen en overige, Glorieus groen, Aubergines, Salades, Eieren en kaas, Peulvruchten, Rijst, Brood, Pickles, Chutneys en Raita’s, Puddings, Dranken. Op de eerste pagina’s zien we een leuke alternatieve indeling met tips welke gerechten je kunt maken als je b.v. een beginner bent en tips voor doordeweekse gerechten, de lunchtrommel enzovoort. Bij de recepten is duidelijk aangegeven of ze glutenvrij, zuivelvrij of veganistisch zijn.

Bij ieder recept staat een klein stukje extra informatie of een leuk verhaaltje. De recepten zelf zijn uiteraard het belangrijkst. Watertandend lees je over Mini-aubergines met pinda-kokosvulling, Radijssalade met rode ui en granaatappel, Sambhar (een groente-linzenstoofschotel) met flespompoen, aubergine en rode linzen, Pickle van radijs, wortel en bloemkool, Thoran (roerbakschotel) van gegrilde spitskool en kokos, Gebakken ananas met kardemomroomijs. Zo heel af en toe kom je een ingrediënt of groente tegen die je in een Aziatisch speciaalzaak zult moeten kopen maar veelal is dat de moeite dan ook meer dan waard.

Er zijn veel vegetarische kookboeken maar wie echt iets bijzonders wil en dol is op de kleuren en kruiden van India heeft met Puur India wel een geweldig mooi en goed bruikbaar boek in handen.

Meera Sodha – Puur India – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059567368 – €29,95

Bekijk op bol.com