Boter Botten ZoutNicole Pisani is geboren op Malta en zette haar eerste stappen in de keuken van het familierestaurant waar ze leerde koken.  Later werkte ze als kok in vooraanstaande restaurants in Londen. Onder andere bij Nopi, het restaurant van Yotam Ottolenghi, en Anna Hansen’s The Modern Pantry. Maar de drukte en het voortdurend streven naar perfectie bleek niet zo goed bij haar te passen en ze besloot om kookles te gaan geven op een basisschool waar ze ook driemaal in de week de schoollunch bereidt. Samen met uitgeefster Kate Adams heeft ze haar denkbeelden en favoriete recepten vastgelegd in het boek “Boter Botten Zout”.

In eerste instantie vond ik het geen aantrekkelijke titel voor een boek. Boter Botten Zout? Ik had er even geen beeld bij wat het boek zou brengen. Maar na het doorbladeren en vooral het lezen van de inleiding is het wel duidelijk dat we hier te maken hebben met een zeer gepassioneerde chef-kok die niets liever wil dan haar kennis en kunde overdragen aan anderen.
Voor Nicole Pisani is eten verbonden met emotie. Eten moet een bron van passie zijn en altijd een plezier.
We krijgen eerst uitgebreid te lezen waarom boter, botten en zout zo’n belangrijke rol spelen in de keuken. Na een kort overzicht met keukentechnieken gaan we over naar de recepten.

En dan dringt het al snel door dat we hier te maken hebben met een top chef. Niet dat de gerechten zo ingewikkeld zijn. Dat zeker niet. Maar wel uitermate origineel en inventief. En zo mooi om te zien. Prachtige foto’s van het eindresultaat maar ook van het mooie eiland Malta. Romantische sfeerbeelden die de schoonheid van dit stukje van de wereld laten zien. Maar ook uit de recepten blijkt wel dat Nicole Pisani de keuken van haar geboortegrond niet vergeten is. Malta heeft een wat boerse keuken. Veel groente en veel vis en behoorlijk wat Arabische invloeden.

Het eerste hoofdstuk is Bouillon en spreekt voor zich. Het tweede hoofdstuk is Verrukkelijks op voorraad met olie en het bestaat uit drie subhoofdstukken: azijn & zout met een smaakje, inleggen & fermenteren en boter met een smaakje. Vervolgens gaan we Ontbijten met vrienden. Daarna volgt het hoofdstuk Ik eet alleen maar sla, gevolgd door Rauw & heel. Dan door naar Roken & pekelen, Aan het eind van de dag, Feestmaal en als laatste Twee lepels, graag.

Door de hoofdstukken heen komen we o.a. de volgende recepten tegen: gesmoorde minigroente in saffraanbouillon, wentelteefjes met kruidnagelsuiker en kardemomcompote, salade van aubergine, komkommer en edamame, carpaccio van zeebaars, kalfslever met salieboter, pasta met miso en tomaat, perzikparfait met geroosterde kurkumahavermout of gemberbiersorbet met appeljam.
Een deel van de recepten blinkt uit in eenvoud en andere vergen wat meer inzet van de hobbykok. Maar maakbaar zijn ze allemaal.

Boter Botten Zout is een boek voor de creatieve kok die geïnspireerd wil worden en niet bang is om te experimenteren en te leren van een uitermate gepassioneerde vakvrouw. Het inkijkexemplaar op Bol.com geeft alvast wat recepten prijs.

Bekijk op bol.com

Boter Botten Zout – Nicole Pisani – Good Cook – ISBN 9789461431882 – €24,95