Wie België bezoekt of – nog beter – er woont, weet hoe belangrijk eten er is. Anders dan in Nederland wordt er tussen de middag vaak uitgebreid buiten de deur geluncht en ook ’s avonds zijn de Belgen meer dan ‘den Ollanders’ gewend om ‘op restaurant’ te gaan. Geen wonder dat je er in praktisch elke stad bijzondere culinaire uitspanningen kunt vinden. Na XIII Gent zijn de meest eigenzinnige dertien chefs van Antwerpen nu gebundeld in XIII Antwerpen Culinaire Toppers van Marlies Beckers en Femke Vandevelde.

Het concept van het boek is hetzelfde gebleven: dertien restaurateurs die geïnterviewd werden, dertien lijstjes met de beste insidertips, driemaal dertien recepten. Verbeterpunten voor het volgende deel (Brussel?): een recepentregistertje en wat meer dames graag. Bindende factor tussen de chefs zijn de passie en ‘goesting’ om het anders te doen en mensen te verrassen. Er zijn hoogvliegers met Michelinsterren, zoals Nick Bril van The Jane, en uitbaters van het betere buurtrestaurant, zoals Geert Weyn van Schnitzel (waar je overigens geen schnitzel eet). Een bekende is bijvoorbeeld ook Seppe Nobels van Graanmarkt 13, die zelf ook kookboeken maakt. Dertien heel verschillende mensen met een gedeelde grenzeloze liefde voor het vak. Mensen ook met gezinnen, familie, die thuis zelf nooit koken maar gek zijn op de lasagne van hun partner, gedichten schrijven of stoom afblazen als dj.

Net zo verschillend als de chefs zijn de recepten in het boek. Als extra uitdaging bedachten ze elk minstens één recept met Elixir d’Anvers, de kruidenlikeur die al meer dan 150 jaar volgens geheime receptuur wordt gemaakt. Met het drankje bereiden de chefs cocktails, sauzen en cuberdons, hoewel die laatste (snoepjes waarvoor je 2 kilo maiszetmeel nodig hebt) zelfs voor de sterrenchef een uitdaging zijn. Er zijn ingewikkelde signatuurgerechten, recepten met veel bereidingen maar ook familierecepten, ‘vakantiegerechten’ en staff food. Er wordt veel gekookt met streekproducten, vis en volgens van-kop-tot-staart-principe. Veel klassieke gerechten als gemarineerde zalm, vol-au-vent en mosselen, maar ook blinde vinken in maderasaus en Maleisische noedels.

Allemaal roemen de chefs de eetcultuur van ’t Stad, waar steeds meer buitenlandse toeristen komen en vrijwel alles kan. De originele vragen in de interviews geven je een mooi inkijkje in het alledaagse leven van deze keukenhelden. Met de tiplijstjes voor bezoekers – waar drink je de lekkerste bieren, wijn, koffie, cocktails; waar lunch je; waar haal je pralines, enzovoort – wil je meteen in de auto of trein springen. De sinjoren (naar het Spaanse señor), zoals de Antwerpenaren wel worden genoemd, boffen maar.

XIII Antwerpen Culinaire Toppers – Marlies Beckers & Femke Vandevelde – Lannoo – ISBN 9789401463560 – €29,99