Het maken van cocktails verschilt niet zo heel erg veel van koken. In beide gevallen leer je smaken te combineren om tot een mooi en smakelijk eindresultaat te komen. Bij cocktails komen deze smaken in vloeibare vorm en je serveert de mix in een mooi glas om dan hopelijk het pallet en de ogen van de proever te bekoren. Iemand die heel erg ervaren is in het maken van cocktails staat bekend als een mixologist. Tristan Stephenson, bekend van de populaire curious bartender guides, noemt zichzelf wellicht liever een barman, maar vergis je niet. Deze barman/mixologist weet waar hij het over heeft en een beetje van zijn kennis krijgen wij te zien in Cocktails, de bijbel van de barman.

Maar liefst 75 recepten voor klassieke en iconische cocktails en heel veel tips over welk barmateriaal je het beste kunt gebruiken. Denk hierbij ook aan het juiste glaswerk en bijvoorbeeld de correcte keukeningrediënten. Tristan beschrijft duidelijk de basistechnieken waarmee je het beste uit je ingrediënten zult halen. Per pagina krijg je eerst het recept en de bereiding van de cocktail en daaronder staan notities, inzichten en alles over de oorsprong van de desbetreffende cocktail. Want onder het genot van de zelfgemaakte cocktail is het leuk om je verdiepen in de geschiedenis hiervan.

In een cocktailbar vraagt de mixologist vaak eerst wat je favoriete cocktail is. Vervolgens vraagt hij of zij, welke sterke drank de voorkeur heeft. Zo zijn de hoofdstukken met recepten in Cocktails ook opgezet. Je kunt weliswaar in het register je favoriete cocktail meteen opzoeken en dan rechtstreeks naar het recept hiervoor gaan. Maar je kunt ook naar het hoofdstuk gaan van je favoriete hoofdingrediënt, om vervolgens te ontdekken wat daar allemaal nog meer aan cocktails mee te maken is. Zo kom je er misschien achter dat een Martini prima is maar een Tom Collins veel meer inhoud heeft. Of dat de klassieke Sazerac wellicht een stapje in smaak omhoog is van de simpele Old Fashioned die je altijd dronk. De hoofdstukken met recepten zijn om die reden handig onderverdeeld in gin, wodka, whiskey en bourbon, rum, tequila en sterke drank op basis van druiven zoals brandy, sherry en amaro.

Om alle recepten uit Cocktails zelf te kunnen maken moet je wel een flinke voorraad met verschillende dranken, bitters en ingrediënten in huis hebben. Sommige recepten gebruiken alleen een goede whiskey en zelfgemaakte suikersiroop, andere recepten wel vijf verschillende flessen sterke drank. Maar net als met het koken van een maaltijd zul je niet verschillende gerechten gelijktijdig uitproberen. Begin eens met één cocktail die je lekker lijkt en bouw zo stapsgewijs je repertoire op. Cocktails is niet een boek voor de geheelonthouders onder ons, dat mag duidelijk zijn. Het is wel een bijzondere aanwinst voor degene die op zijn tijd met mate kunnen genieten van een gemixt drankje dat het beste aan smaken uit die verschillende flessen met sterke drank naar boven weet te halen.

Cocktails, de bijbel van de barman | Tristan Stephenson
Uitgeverij Deltas | €39,95
ISBN 9789044761689

Verkrijgbaar vanaf 20 oktober 2021 bij de boekhandel en online