Inkijkexemplaar

Ben jij ook zo iemand die zich een leven zonder een goede bak koffie om de dag mee te beginnen niet kunt voorstellen? Maar wellicht wil je, net als ik, wel eens iets meer weten over wat je nu eigenlijk drinkt? Dan is deze vernieuwde uitgave van Koffie absoluut het juiste boek voor jou! Koffie vertelt ons over de geschiedenis en de culturele, politieke en economische invloed van koffie in de hele wereld door de eeuwen heen. Daarbij wordt de geschiedenis van de koffieplantages en de slavernij niet geschuwd. En waar komt koffie nu eigenlijk vandaan? We zien prachtige kunstfoto’s die de geschiedenis tonen uit de tijd van de Ottomanen tot de periode dat de koffie in Europa werd geïntroduceerd. Hierdoor wordt het verhaal van onze bak koffie slim vormgegeven waardoor het verhaal van de koffie ook meteen heel verbeeldend binnenkomt.

Heel informatief is het hoofdstuk over het proeven van koffie, over hoe je de smaak identiteit kunt herkennen, zoals verschillende zuur- en bittertonen, tot een classificatie van de koffiebonen per continent en land. Dit maakt Koffie echt een geweldig naslagwerk voor de vele koffieliefhebbers. Dan worden we meegenomen in de vele technieken van het koffie zetten en ook de verschillende koffiezetapparaten die hiervoor op de markt zijn. De percolator herkende ik als iets wat mijn oma vroeger gebruikte, de Napolitaanse omkeerpot was toch echt nieuw voor mij.

Inmiddels zijn we halverwege het boek en krijgen we heerlijke recepten van koffiedranken met en zonder alcohol. Dan beginnen op pagina 156 de overige recepten waarvoor dit zwarte goud, oftewel koffie, het basisingrediënt is. De ruim 70 recepten zijn goed geïllustreerd en de uitleg is makkelijk te volgen dankzij de stap voor stap foto’s naast de recepten. Je vindt bekende recepten met koffie zoals een Tiramisu of een mokkacake, maar ook originele recepten met koffie in combinatie met fruit of ijs. Bijvoorbeeld een koffiesorbet met munt en citroen, een kwarktaart met Irish coffee of een Mississippi mud taart.

De recepten voor koekjes en/of brood met koffie zoals koffiehazelnootmakronen, of een cappuccino panettone werden bij mij thuis meteen uitgeprobeerd. Heerlijk om te maken als het weer buiten echt herfstig is. De paperback versie van Koffie is nu te koop voor een leuke prijs. Een geweldig boek om deze feestdagen cadeau te geven aan alle koffieliefhebbers die je kent. Een tip van deze koffie fan: geef dat samen met een pakje versgemalen koffiebonen. De ervaring van het lezen van dit boek met op de achtergrond een potje geurende filterkoffie is een echt feestje.

Koffie | Mary Banks, Christine McFadden, Catherine Atkinson
Veltman Uitgevers | €17,50
ISBN 9789048319725

Achtergrond foto Here and now, unfortunately, ends my journey on Pixabay from Pixabay