De Nederlandse onderzoeker Frederik van Oudenhoven en de Oostenrijkse PhD student Jamila Haider hebben de Gourmand World Cookbook Award gewonnen – de meest prestigieuze prijs in de culinaire boekenwereld. With our own Hands is door de jury uitgeroepen tot “kookboek van het jaar”. Dit werd op zondag 29 mei bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Yantai, China, waar 500 chef-koks, schrijvers en uitgevers van over de hele wereld bijeen zijn.

Het rijkgeïllustreerde boek, met 100 recepten uit het Pamirgebergte van Afghanistan en Tadzjikistan, wordt door de internationale jury beschreven als “baanbrekend”. Het is geen kookboek in de traditionale zin, maar gebruikt recepten als basis voor een beschrijving van de eeuwenoude landbouw- en voedselcultuur van de Pamirbevolking

Prins Charles schrijft in zijn voorwoord, “De auteurs van dit werk hebben ons een grote dienst bewezen door zichtbaar te maker wat er op het spel staat: het verlies van duizenden jaren aan kennis en wijsheid; een unieke cultuur die, eenmaal verloren, nooit meer kan worden hersteld.”

Het boek is geschreven in drie talen – Engels, Dari (in Arabisch schrift) en Tadzjieks (in cyrillisch schrift), de Perzische dialecten die worden gesproken in Afghanistan en Tadzjikistan. Het is hiermee het eerste boek over de Pamircultuur dat ook toegankelijk is voor de lokale bevolking. Een klein receptenboekje groeide in vijf jaar uit tot een monumentaal werk van bijna 700 paginas. “Een kooksessie die begon met het maken van noedelsoep leidde tot een gesprek over de verschillende peulvruchten en graansoorten in het deeg, hoe die tegelijkertijd worden gezaaid en geoogst en vermalen tot een bijzonder meel.
“With Our Own Hands: A celebration of food and life in the Pamir Mountains of Afghanistan and Tajikistan” LM Publishers, Nederland