De Londense foodie Ella Woodward-Mills heeft al twee succesvolle kookboeken op haar naam staan: Deliciously Ella en Elke dag Deliciously Ella. Die boeken schreef ze nadat ze in 2011 een zeldzame ziekte had gekregen, waardoor ze niet langer dan een paar uur per dag uit bed kon. Omdat medicijnen niet hielpen, veranderde zij haar voedingspatroon: plantaardig, gluten- en suikervrij. Na een paar maanden voelde ze zich een stuk beter. Dit inspireerde haar om nieuwe recepten te ontwikkelen die de basis vormden voor haar al snel zeer populaire blog en daarna verzameld werden in haar boeken.

Nu is er een miniboekje verschenen met 30 smoothie en juices-recepten.

Natuurlijk, smoothies kunnen verse groenten en fruit niet vervangen (vezels!), maar een goede aanvulling op je dagelijkse menu zijn ze zeker wel.

Er staan verrukkelijke foto’s van de lekkerste sapjes in het boekje. Natuurlijk de bekende groene smoothies met spinazie en boerenkool, maar Ella voegt er bijvoorbeeld venkel en munt, of ananas, gember en avocado aan toe. Ella gebruikt dus alleen plantaardige producten, dus de melk en yoghurt uit de gebruikelijke smoothies vervangt ze door kokosmelk of amandelmelk.

Over het recept voor de Tropische papaja, mango en limoen-smoothie schrijft Ella: `Als ik deze smoothie drink droom ik direct weg naar warme oorden en zonnige stranden. Ik word er altijd gelukkig van, en helemaal op een grauwe maandagochtend in Londen! De mix van papaja, bevroren mango, limoen, kaneel en kokoswater maakt elke dag vrolijk en smaakt altijd geweldig. De truc is om heel rijp fruit te gebruiken, dat geeft een enorm verschil in smaak. Laat het fruit dus een tijdje in de keuken liggen tot het perfect zoet is. Het is het wachten waard.”

 

Een mooi klein gebonden boekje om erg vrolijk van te worden. Ik heb veel ideeën op gedaan, en ga aan de slag om een frisse Rode biet, wortel en gember-smoothie te breiden, of een versterkende Kurkuma en gember-smoothie, of een troostende toetjes-smoothie met Avocado, karamel en vanille of een hartige smoothie met Tomaat, bleekselderij en cayennepeper, of een…

Deliciously Ella: Smoothies & Juices, Ella Mills, 9,99 euro, Uitgeverij Kosmos, ISBN 978 9021565033