Inkijkexemplaar

We kennen Pippa Middlehurst van haar eerste boek Dumplings en Noedels (recensie onder de link).  Zoals je in die recensie kunt lezen is Pippa moleculair bioloog en benadert ze koken vaak wetenschappelijk. Ook in haar tweede boek Aziatische Bowls & Bouillons kan ze af en toe wat ver gaan in haar wetenschappelijke uitleg. Uiteraard is het je eigen keuze of je die tekst en uitleg wilt lezen. Veel is in normale en begrijpelijke taal geschreven en daar leer je voldoende van om het boek verder goed te kunnen gebruiken. Heel soms is zo’n wetenschappelijke uitleg toch wel nuttig. Alhoewel ik weinig begreep van de tekst onder het ingrediënt Kansui bleek er wel uit dat het een belangrijk ingrediënt is voor noedeldeeg. En het mooie is dat aan het einde van het stuk een heel simpele manier volgt om Kansui zelf te maken. Maar als je niet weet waarom dan zou je geneigd zijn dit vrij onbekende artikel weg te laten. Dus ja, lees de inleidingen toch maar zorgvuldig door.

Na de inleidingen met veel informatie volgt het hoofdstuk De bouwstenen. Pippa is zich er goed van bewust dat je een heleboel zaken kant en klaar kunt kopen en daar maakt ze ook geen probleem van. Mits je goede kwaliteit kiest. Je kunt uiteraard ook veel zelf maken en De bouwstenen zijn zaken die je vooraf klaar kunt maken en in de koelkast of vriezer bewaren tot je ze nodig hebt. We krijgen geen recepten voor standaard bouillons want, zegt ze, die kun je overal vinden. Maar we zien wel een paar heel speciale bouillons en nog een aantal zaken zoals geroosterde chilipoeder of ramen-eieren.
Daarna gaan we over naar het eerste grote hoofdstuk Noedels. Pippa laat ons zien hoe je verschillende noedels zelf maakt en dat is simpeler dan je denkt. Ze maakt ook noedels met de hand maar normaal gesproken gebruikt ze de pastamachine en wat ze daaruit tovert ziet er wel heel goed uit. Heb je zo’n machine dan is noedels zelf maken echt iets wat ook jij kunt. Met de noedels, de bouwstenen en nog een aantal ingrediënten stomen we door naar de hoofdstukken Hotpot, Dumplings, Rijst en Iets zoets.

Pippa maakt gebruikt van goed verkrijgbare ingrediënten die je bij de supermarkt, toko of Aziatische supermarkt zeker zult vinden. Slechts heel af en toe is er een ingrediënt waar de wenkbrauwen van omhoog schieten maar vaak krijg je dan wel een alternatief. Soms verwijst ze naar een recept in haar eerste boek zoals de saus voor dan dan-noedels. Ze maakt er dan dan-dumplings met jalapeño en gehakt mee. En die zien er wel heel smakelijk uit (zie inkijkexemplaar voor het recept). Maar dat geldt voor vrijwel alles in het boek. Van de dronken noedels met broccolini (bimi) uit de oven tot de Thaise noedels met runderribben en nog veel meer. Soms is de ingrediëntenlijst wat aan de lange kant maar laat je daardoor niet afschrikken. Je moet een recept toch altijd eerst goed doorlezen en alles klaarzetten. Dan is het gerecht zelf vaak snel gemaakt.

Aziatische Bowls & Bouillons is echt een boek voor mensen die graag met een warme kom comfortfood op de bank of aan de keukentafel zitten. Comfortfood vol smaken en structuren en wie een beetje goed kan plannen en vooruitwerken zal ook op doordeweekse dagen vrij snel zo’n overheerlijke kom vol smaak op tafel kunnen zetten. Fijn boek.

Op de website van Good Cook staat het recept voor Tantanmen; de Japanse versie van dan dan-noedels.

Aziatische Bowls & Bouillons | Pippa Middlehurst
Good Cook | €22,50
ISBN 9789461432650