Veel mensen kennen waarschijnlijk de 500 serie van Veltman Uitgevers. Al eerder schreven we een artikel over deze serie. Die kun je hier lezen.

We besteden in deze recensie aandacht aan twee boekjes uit de serie. En met een reden. Want we leven in een tijd waarin de energieprijzen nogal voor gespreksstof zorgen. Voor veel mensen is het zaak om zo zuinig mogelijk met energie te zijn omdat het anders niet meer te betalen is. Bovendien is daar ook het milieu.
Het is al langer bekend dat je behoorlijk kunt besparen op energie door je manier van koken te veranderen. Toch doen nog niet zo heel veel mensen dat. Zie voor besparingstips de website van Elke dag groener.

Maar er zijn meer manieren om zuiniger te leven en de twee boekjes uit de 500 serie die we hieronder laten zien helpen je daarbij.

500 airfryer gerechten

De airfryer is uit menige keuken niet meer weg te denken. Het is niets anders dan een kleine oven. Wel met het verschil dat hij veel en veel sneller op temperatuur is. Sterker nog, voor veel dingen hoef je het apparaat zelfs helemaal niet voor te verwarmen en als je dat wel doet gaat het razendsnel. Bovendien zijn sommige gerechten er veel sneller in klaar. Zo maak ik regelmatig afbakbroodjes. Dan staat er op de verpakking: 6 minuten op 220 graden in de oven. Maar na 4 minuten op 200 graden in de airfryer zijn ze al goed. Ook iets opwarmen is echt een kwestie van minuten.

Maar weet je wel wat er allemaal nog meer mogelijk is met een airfryer en hoe je hem zo optimaal mogelijk gebruikt? Begin in ieder geval met de inleiding te lezen van 500 airfryer gerechten. Daar staan belangrijke tips in. Vervolgens zien we zes hoofdstukken met recepten. Van ontbijt tot snacks en van bijgerechten tot avondmaaltijd en nog veel meer. Niet alleen is de Airfryer sneller dan de gewone oven maar je kunt ook met minder vet bakken. En met 500 recepten kun je even vooruit!

500 pizza’s en platte broden

Steeds meer mensen bakken zelf brood. In dit boekje worden niet alleen heel veel verschillende pizzarecepten besproken maar ook platbrood. En platbrood is enorm veelzijdig en vaak veel sneller klaar dan een ‘groot’ brood uit de oven. Een platbrood kan in de oven worden bereid maar wordt ook wel gebakken in een koekenpan. Zoals een Schotse bannock. Een simpel broodje dat je in 12-15 minuten bakt in een koekenpan. Je kunt ze met alles eten wat je lekker vindt. Een pizza of platbrood uit de oven zorgt niet altijd voor een lager energieverbruik maar is wel een stuk goedkoper dan kant en klaar gekocht. En bovendien vaak heel erg simpel zelf te maken. Om nog maar niet te spreken van alle variaties die er zijn.

Bak eens een plat vanillebrood om op te snoepen bij de koffie of thee. Tortilla’s maak je natuurlijk ook zelf. Je bakt ze in de koekenpan in 2 minuten. Daar kan toch geen kant en klaar tegenop? Er zijn een heleboel recepten voor basis pizzabodems want de ene bodem is de andere niet. En reken maar dat de kinderen graag zullen helpen bij het maken.

De feestdagen komen er weer aan en wie op zoek is naar een leuk cadeau dat zijn geld dubbel en dwars waard is zal in de 500 serie zeker iets van zijn gading vinden.

500-serie | diverse auteurs
Veltman Uitgevers | €10,99