Downtime van Nadine Levy RedzepiWe gaan het niet hebben over René Redzepi, de Deense chef-kok en mede-eigenaar van het sterrenrestaurant Noma in Kopenhagen. We gaan het hebben over Nadine Levy Redzepi. De echtgenote van René en moeder van drie dochters en behalve dat ook nog medewerkster in het sterrenrestaurant van haar man. Overigens hebben ze meerdere restaurants dus je kunt wel zeggen dat deze mensen een druk bestaan leiden. Er is ook altijd wel familie op bezoek of vrienden. En iedereen die aanwaait is welkom. Er wordt iedere dag met veel plezier gekookt in het gezin. Voor Nadine is koken ‘downtime’ en pure ontspanning. Er wordt niet apart gekookt voor de kinderen. Ze eten wat de pot schaft. Er wordt niet luxe of uitgebreid gekookt voor gasten maar gewoon gezinsmaaltijden. Heel af en toe komen er mooie en extravagante maaltijden op tafel maar dat kan ook op een doordeweekse dag zijn als er geen bezoek is.

Het boek Downtime is een verzameling recepten zoals Nadine die thuis klaar maakt. We zien drie hoofdstukken met 20 voorgerechten, 40 hoofdgerechten en 20 desserts. Maar die zijn een beetje onderling uitwisselbaar. Er zijn voorgerechten die samen een mooi buffet vormen en er zijn hoofdgerechten die je ook als ontbijt zou kunnen eten. Er zijn desserts die je als snack kunt eten. Aan dit alles merk je al dat Nadine een creatieve kok is met jarenlange ervaring. Iedereen helpt ook mee in de keuken en gezelligheid en samenzijn staan centraal.

De recepten variëren van makkelijk tot geschikt voor een sterrenrestaurant. Maar ook die laatste durf je aan want de gebruikte technieken zijn niet ingewikkeld of bijzonder. Wat wel bijzonder is zijn de combinaties die ze maakt en vaak ook de opmaak van de borden. Het gerecht koude garnalen met mierikswortelcrème met als garnering flinterdun gesneden bloemkoolroosjes kun je zo in een restaurant op de kaart en op tafel zetten. Niet omdat het moeilijk te maken is maar omdat het er zo prachtig uitziet. Simpel maar geraffineerd is de in de pan gebraden bloemkool met sesam-crème fraïche. De aardappelchips met zalmtartaar serveer je als voorgerecht maar ook als snack. Er staat een aantal pasta’s en curry’s in het boek die echt iedereen kan maken. Wil je iets bijzonders op tafel maak dan eens de met demi-glace bedekte knolselderij in karnemelksaus. Als dessert een heerlijke cheesecake of panna cotta met karamel. Echt heel apart is de bevroren avocadocheesecake. En wat dacht je van een in suiker ingelegde eidooier in een meringuewolk.

De recepten zijn heel duidelijk en soms ook wel wat overdreven minitieus. De takjes en blaadjes van verse kruiden krijgen we in precieze aantallen voorgeschreven. Zo staat er soms: 25 takjes verse dille, 20 takjes bladpeterselie, etc. etc. Ook zie ik in een recept staan dat er 170 gram Parmigiano Reggiano nodig is met de vermelding: ‘aan één stuk’. Je hebt de kaas dan alleen nodig om boven je bord te raspen. Dus misschien heb je wel genoeg aan een kleiner stuk. Eerst de recepten goed lezen en vooral je eigen idee volgen. Het is goed om een beetje precies te zijn maar koken is vaak ook een kwestie van niet zo heel erg pietepeuterig doen. Al met al een heel fijn boek met een aantal bijzonder originele recepten en zeer smakelijke foto’s.

Bekijk op bol.com

Downtime – Nadine Levy Redzepi – Karakter Culinair – ISBN 9789045215679 – €29,99