Link naar inkijkexemplaar op Bol.

Het eerste boek Voer van Tobias Camman was binnen de kortste keren door de eerste druk heen. Dat zijn tweede boek Groenvoer net zo’n succes zal zijn leidt geen twijfel. Mensen die er verstand van hebben zeggen zelfs dat zijn tweede boek nog mooier en beter is dan het eerste. Dat belooft wat! Zoals bekend heeft Tobias Camman een hekel aan vleesvervangers en is hij dol op groenten. Hij wordt ook wel een Foodsnob genoemd. Laten we vaststellen dat Foodsnob in dit geval een heel positieve benaming is.

In zijn voorwoord legt Tobias direct de vinger op de zere plek. Velen van ons zijn grootgebracht met het idee dat groente niet echt het lekkerste is dat op je bord ligt. ‘Eerst je groente eten, daarna krijg je een toetje van mama.’ zegt hij. Of, zoals wij hier in huis nog heel vaak roepen ‘Eet dan alleen je vlees op!’ Die tijden liggen gelukkig achter ons en het is te hopen dat veel mensen hun kinderen leren dat juist de groente het allerlekkerst is of in ieder geval kan zijn. Zo lekker dat je vlees of vis helemaal niet mist.

Om dat punt te bereiken dien je groenten de hoofdrol te geven. En dat is precies wat er gebeurt in Groenvoer. Het is geen kookboek voor mensen die heel snel een maaltijd op tafel willen zetten. En ook geen boek voor de onervaren en beginnende thuiskok. De recepten hebben als doel dat de gasten bewonderend oohhhh en aahhhhh roepen als het gerecht geserveerd wordt. En natuurlijk dat het vervolgens geweldig smaakt.
Het is fijn dat Tobias start met te vertellen dat je dit boek vooral als inspiratie moet gebruiken. Maak je de technieken eigen en bedenk vervolgens je eigen recept. Natuurlijk mag je een recept precies zo maken als hij het doet. Om te oefenen en inspiratie op te doen is dat natuurlijk prima. Maar laat na verloop van tijd je eigen creativiteit het vooral overnemen.

Na de uitgebreide inleiding, inclusief Spotify playlist met muziek voor in de keuken, volgt het hoofdstuk Basisrecepten zoals bouillons, sauzen, pasta, chutney en nog veel en veel meer. Vaak voorzien van extra tips en informatie zijn deze basisrecepten stuk voor stuk de moeite meer dan waard. En dan mogen we eindelijk een blik werpen op de volgende hoofdstukken. Dat zijn er maar twee. Recepten met veertig prachtige gerechtjes en Desserts bevat zes recepten.
Bij ieder recept staat de moeilijkheidsgraad, uit welke keuken het komt (Italiaans, Thais etc.) en er is een wijnpairing. Bijzondere schilderijen van de ingrediënten (alle afkomstig uit het Rijksmuseum) en de mooie paginagrote foto’s (ook van Tobias) maken het geheel helemaal af.

Nu denk je wellicht dat je als thuiskok nooit kan wat Tobias doet. Dat is niet altijd het geval. Er zijn zeker recepten die je prima kunt maken. En soms met weinig moeite ook nog. Kijk, de opmaak is een andere zaak. We hebben het hier wel over een topchef. Maar ook dat is een kwestie van oefenen en goed naar de foto’s kijken. En ja, de meeste gerechten zijn wel wat werk. Het is niet zo dat je met een glas wijn in de ene hand en een mes in de andere binnen een uurtje de tafel kunt dekken. Zeker niet. Vaak is het wel zo dat je dingen zoals de bouillon en andere zaken vooraf kunt maken. Het hoeft niet allemaal in die ene middag.

Verder geef ik je het advies om het boek eerst maar eens een aantal keren door te bladeren en te lezen. Geef jezelf de tijd om al dat moois in je op te nemen. Begin met de wat minder bewerkelijke gerechten en als je een recept wilt serveren aan gasten maak het dan vooral eerst een keer voor je eigen gezin. Iedere hobbykok met een klein beetje ervaring in de keuken zal met de recepten uit Groenvoer uit de voeten kunnen. En het resultaat is niet alleen een geweldig gerecht op tafel maar zeker ook de nodige bewondering van de gasten.
Net zoals je alleen maar bewondering kunt hebben voor een chef als Tobias Camman die een boek als Groenvoer gemaakt heeft. Hulde!

Groenvoer | Tobias Camman
Blossom Books | €32,99
ISBN 9789463494731