Als culinair meisje, of mevrouw, heb ik een paar helden. Nigella Lawson, Teun van de keuken, Peter Klosse, Johannes van Dam zijn er een paar van. Maar op een absolute nummer 1, onnavolgbaar, met afstand tot de rest: Anthony Bourdain.

Zijn ‘A Cook’s tour’ is de meest beduimelde, stukgelezen pocket die je in mijn huis zult vinden, elk jaar weer gaat ie mee op vakantie en nog steeds lees ik nieuwe dingen. Zijn programma ‘No Reservations’ is ongeëvenaard goed, geen ander eetprogramma kan daar aan tippen. En nu brengt de meester een nieuw boek uit. Dan kan ik niet anders dan daar iets over schrijven. Let wel, het is een gekleurd stukje, objectiviteit is helaas onmogelijk als het over Anthony gaat.

Het boek. HET BOEK! Het is geweldig. Je zult er niet de meest originele of kunstzinnige recepten in vinden, maar dat hoeft ook niet. Het is een ode aan het leven, zijn vrouw, zijn dochter en natuurlijk aan eten. Een eerbetoon aan het voedsel dat hij thuis serveert. Hoewel het vele reizen duidelijk zijn sporen nalaat in de vorm van internationale gerechten als Portugese koolsoep, laksa en goulash en bàhn mí. De aankoop waard vanwege dé originele Caesarsalade, God verbiedt immers kip op de Caesersalade. Knoop het in je oren, op een Caesarsalade hoort geen kip! Ook geen zalm trouwens. Ook heel fijn: de beste tips voor perfecte Egss Benedict, met smokkeltruc wanneer je zo gek bent om die in grote hoeveelheden te willen maken.

Het boek bevat een verscheidenheid aan hoofdgerechten, die allemaal even lekker zijn, maar waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de gebraden kip met citroen en boter, de pasta met schelpjes en de hoop dat ik ooit geld genoeg heb om de Poulet en Vessie, hommage á la Mère Brazier (gepocheerdere kip met maar liefst 4 hele zomertruffels) te maken. Toch weer zo’n fantastische klassieker! Verder zalige pasta’s, toffe bijgerechten en een complete dag- tot- dag instructie voor het Thanksgivingdiner, die je 1 op 1 kunt gebruiken om eens een te gekke kerstmaaltijd te serveren. Kerst is uiteindelijk toch ons moment van samenzijn met je gezin en familie (mits je het getroffen hebt natuurlijk).

Het enige wat mij oneetbaar lijkt is ‘Sausage, gravy and biscuits’. De bijgaande foto met het hoofd van Eric Ripert is dermate afschrikwekkend dat ik met liefde pas. Desserts zijn helaas onvindbaar, patissiers en dessertmensen vind Anthony enge mensen. Balen voor mij dus 🙂

Jongens, meisjes, het is een feestje, dit boek. De man met een ietwat schimmig verleden is gebleven wie ie was, namelijk een wilde, zeer uitgesproken mafketel. Maar met een zachtheid die, zoals hij zelf zegt, zich pas rond z’n 50e openbaarde. Ik was al fan, als een tienermeisje dat haar idool adoreert. Na dit boek weet ik zeker: deze liefde gaat nooit meer over. Een bindende kooptip dus.

Appetites: Beter wordt het niet – Anthony Bourdain – Carrera Culinair – ISBN 9789048836994 – €29,99

Bekijk op bol.com