Het kookboek No Halfway Cooks

Inkijkexemplaar bol.

No Halfway Cooks staat vol met Aziatisch geïnspireerd comfort food en is gemaakt door Jody Franz en Stan Beaujean. Nu hoor ik je denken: “door wie?”. Dat was ook mijn eerste gedachte. Maar in Tilburg is dat vast anders want daar hadden de twee een aantal jaren het succesvolle restaurant Don’s Noodle Shop.
De zaak bestaat inmiddels niet meer en Franz en Beaujean hebben de volgende stap gezet. Ze hebben namelijk een kookboek gemaakt. In No Halfway Cooks presenteren zij de gerechten uit hun voormalige restaurant zodanig dat je ze thuis ook makkelijk kunt maken.

Chiliolie
In de inleiding van het boek vertellen de schrijvers over de afgelopen jaren, over hun reizen over de wereld en het stichten van een gezin. Daarna volgt een overzicht van smaakmakers en kruiden die je in huis moet hebben. Er wordt tegenwoordig zoveel Aziatisch gekookt dat geen enkel ingrediënt je onbekend zal voorkomen. En dan gaan we door naar de basissauzen en -oliën. Het is gelijk al raak met het eerste recept. Don’s chiliolie. Die spettert van de pagina af. Zo gemaakt en je hebt in no-time een heerlijke olie die, zeggen ze, wel een jaar goed blijft buiten de koelkast. Maar zo lang zal het niet duren voor het op is. We gaan door naar Don’s knoflook-gemberolie. Die blijft wat korter goed maar dat is helemaal niet erg want het is vast ook zo op.

IJsthee
We worden meegevoerd naar heerlijke recepten in de hoofdstukken Noodles & rijst, Noodle soups, Noodle & Rice Bowls, Bites, Sides en als laatste Sweets & Drinks. Of nee, het laatste hoofdstuk is eigenlijk Tips & Tricks waarin cross-over (over en weer mengen) en hergebruik van ingrediënten aan de orde komen. Wil je er muziek bij? Dan scan je de QR-code van Don’s Noodle Shop-playlists.
Het register is op ingrediënt ingedeeld en daarin zien we al dat het smullen gaat worden. We maken Gefrituurde Koreaanse kip en Kimchi pancakes. Of heb je liever een Frisse rijstnoedel-mangosalade met pindadressing. En wat drinken we daarbij? Ik ga voor de IJsthee van sinaasappel, gember en groene thee.

Kleine gerechten
Wat opvalt is dat er naast de wat uitgebreidere (maar simpele) comfortfoods zoals Rijst met tofu & aubergine of Kruidige noedelsoep van rundvleesbouillon ook redelijk veel kleine gerechten en bijgerechten in het boek staan. Je kunt door de kleine tekeningen onder een recept in één oogopslag zien of het een pittig gerecht is, wat de eventuele allergenen kunnen zijn en of het glutenvrij is of vegan. Er staan leuke tekeningen in het boek en uiteraard veel smulfoto’s en hier en daar ook wat stap voor stap foto’s.

Voor de liefhebbers van Aziatisch geïnspireerd comfortfood is dit een boek waar je voorlopig een tijdje mee vooruit kunt. Allemaal even lekker!

No Halfway Cooks | Jody Franz en Stan Beaujean
Good Cook | €29,95
ISBN 9789461433343