De omslag van het kookboek is opvallend met zijn titel Nistisima en een foto van een doorgesneden sinaasappel. Daarnaast staat er een aanprijzing van Jamie Oliver op de cover: dat belooft wat! Nistisima is het nieuwste kookboek van Georgina Hayden met daarin traditionele vegan gerechten uit de Méditerranée en omstreken.

Nistisima betekent in het Grieks ‘vastenvoedsel’ en dat is precies waar dit boek over gaat. Het boek begint met een uitgebreide introductie waarin Georgina uitlegt dat zij vele dagen van het jaar is opgegroeid met een plantaardig dieet. Er zijn tot wel 200 dagen per jaar dat er vastenregels zijn in de Orthodoxe kerk. Dit houdt in het kort in dat men geen dierlijke producten eet op de dag van het vasten. Het kookboek kan dienen als inspiratie voor gerechten tijdens deze vastenperiode, maar is ook interessant als je (af en toe) een plantaardig dieet volgt en smakelijke vegan gerechten zoekt.

In dit vegan boek geen jackfruit of oesterzwammen die als vleesvervanger door moeten gaan. Nee, groente speelt de belangrijkste rol in de gerechten en smaak staat voorop. Hoewel er op de cover staat dat het recepten zijn uit de Méditerranée, zijn het voornamelijk recepten uit de oostelijke hoek van dit gebied. Verwacht geen Spaanse of Italiaanse gerechten. De invalshoek is voornamelijk vanuit Griekenland, Cyprus, Libanon, Israël etc. De gerechten zijn veelal als mezze te eten en zijn vaak op zichzelf te klein om als complete maaltijd te dienen. In totaal vinden we zeven hoofdstukken in het boek, waarbij er gerechten te vinden zijn voor elk moment van de dag. De recepten hebben een korte ingrediëntenlijst en die ingrediënten zijn over het algemeen goed verkrijgbaar in de grotere supermarkt (thanks to Ottolenghi voor het beter verkrijgbaar maken van harissa, tahini en granaatappelmelasse). Er staan smakelijke foto’s en een leuke introductietekst bij elk recept, voor mij twee pluspunten.

Dan nog over de gerechten: een pompoenpastei met rozijnen en harissa doet ons het water in de mond lopen, net als de pilav met paddenstoelen en gekaramelliseerde ui. Als toetje nemen we rijstpudding met rozenwater en geroosterde aardbeien. Daarbij drinken we een grapefruit-sinaasappelsiroop met bergamot. Met zo’n menu bewijst Georgina dat vegan helemaal niet saai of smakeloos hoeft te zijn en kunnen we concluderen dat Jamie Oliver gelijk heeft: “heerlijke recepten en prachtige verhalen”.

Online kan je een inkijkexemplaar inzien.

Nistisima | Georgina Hayden | Good Cook | ISBN 9789461432711 | €30,95