Het kookboek CDMX. Over de Mexicaanse keuken.

Link naar Bol

De afkorting CDMX zal je waarschijnlijk niet zo snel iets zeggen, maar het staat voor Ciudad de México, oftewel Mexico-Stad. Met maar liefst 23 miljoen inwoners is deze hoofdstad één van de grootste steden ter wereld. De enorme stad barst van de culinaire tradities en invloeden uit het hele land. Genoeg inspiratie dus om een kookboek te maken over alles wat Mexico-Stad te bieden heeft. Rosa Cienfuegos, een chef die geboren en getogen is in Mexico-Stad, maar inmiddels in Australië woont, schreef al eerder Comida Mexicana.
Haar tweede boek CDMX gaat over de stad waar zij geboren en getogen is.

Het eerste dat je zal opvallen aan CDMX is de vormgeving: een kleurrijke oranje cover met een illustratie van dansende Mexicaanse señorita, waarbij ik gok dat het een illustratie van Rosa zelf is. Het boek heeft rijkversierde zijkanten en de binnenkant is net zo fleurig. Al bladerend zien we dat er geen enkel stukje wit te vinden is en de foto’s springen van de pagina’s af. Qua vormgeving is het een echte eyecatcher.

Dan over naar de inhoud. Rosa vertelt per hoofdstuk leuke anekdotes over zichzelf en haar familie en geregeld een feitje over de Mexicaanse cultuur en geschiedenis. Een dikke plus want dat maakt een boek persoonlijk en geeft het net wat meer eigenheid. Zo leren we dat Mexicanen de dag graag beginnen met een goed gevulde maag. Volgens Rosa is dat omdat de voorouders vroeger armoede en honger kende tijdens de Mexicaanse Revolutie. Het eerste hoofdstuk is dan ook ‘desayunos’ (ontbijt), waarin we voornamelijk allerlei eigerechten vinden. In het hoofdstuk ‘antojitos y bebidas’ (snacks & drankjes) leren we dat de paloma hét drankje is dat Mexicanen drinken en niet de ijskoude margarita’s.

Uiteraard is er geen Mexicaans kookboek zonder hoofdstukken zoals ‘taco’s’ en ‘salsas’. Soepen blijken ook een bijzondere plek te hebben in de Mexicaanse keuken, dus een hoofdstuk over dit gerecht is dan ook opgenomen in CDMX. Rosa is niet kieskeurig en koos ook recepten zoals soep van pens en geitensoep. Dat kom je toch niet vaak in kookboeken tegen. De naam van het hoofdstuk ‘comida corrida’ zal niet direct een bel doen rinkelen, maar dit zijn eetplekken waar je een menu tegen een betaalbare prijs kan krijgen. Een menu bestaande uit soep, rijst, hoofdgerecht met salade, tortilla’s en salsa’s. In dit hoofdstuk vinden we dan ook een mengelmoes van recepten zoals gevulde chilipepers, cactusvijgsalade en varkensvlees in salsa verde. Er is nog een hoofdstuk gewijd aan zeevruchten en als laatste de nagerechten. En mocht je nog een trip naar Mexico-Stad op de planning hebben staan? Dan geeft Rosa ook nog tips voor de beste eetplekken.

CDMX bevat veel vlees- en visgerechten en is minder geschikt voor diegenen die alleen vegetarisch eten. Rosa heeft geprobeerd de authentieke keuken van Mexico-Stad te laten zien. Dat betekent dat een tripje naar de speciaalzaak of een online bestelling soms nodig is om de juiste ingrediënten te verzamelen voordat je kunt gaan koken. Maar dan zet je ook wel de échte smaak uit deze bruisende wereldstad op tafel. Dat lijkt mij een groot pluspunt. Voor de kok die zichzelf wil uitdagen met nieuwe ingrediënten en voorbij de standaard taco’s en tortilla’s wil, is CDMX een aanrader.

CDMX | Rosa Cienfuegos | Good Cook | ISBN 9789461433176 | 29,95 euro