De mussen vallen al weken van het dak dus zo’n boek over ijsjes komt goed uit. Want zelf ijs maken is helemaal niet zo moeilijk, zelfs als je geen ijsmachine hebt. Modeste Herwig ken je misschien van de tuinontwerpen en tuinboeken maar ze schrijft en fotografeert dus ook over eten in dit boek IJs in elk seizoen.

Modeste bedacht veertig recepten die je makkelijk zelf thuis kunt maken. Ze heeft samen met Anneke Beemer roomijs, yoghurtijs, ijslolly’s en ‘gezond’  ijs (zonder zuivel en zonder kristalsuiker) prachtig gefotografeerd. Er staan verrassende ijsjes in zoals doperwtenijs of bevroren cupcakes. Per gerecht vind je met symbolen hoeveel porties je maakt, hoe lang de bereiding duurt en hoeveel geduld je moet hebben – voor het invriezen.

Handig aan het boek is dat het je aanmoedigt om zelf combinaties te bedenken. Na een hoofdstuk met basisrecepten komen alle mogelijke ingredienten aan bod; fruit, noten, melkvervangers, alcohol, alternatieve zoetmiddelen met daarbij de uitleg wat de consequenties zijn. Zo bevriest ijs lastiger als je alcohol toevoegt en geeft stevia een andere structuur.

Na deze uitgebreide uitleg volgen hoofdstukken vol heerlijke en soms verrassende recepten verdeeld in roomijs, yoghurtijs, sorbetijs, ijslolly’s en gezonde ijsjes. Lavendelijs met witte chocolade of wortelijs met venkelzaad zijn zomaar twee voorbeelden uit het hoofdstuk roomijs. Yoghurtijs met gele bietjes en sinaasappel is een ander verrassend recept.
Tussendoor krijg je tips welke rassen je in de tuin kunt planten zodat je  je ijs uit eigen (moes)tuin kunt maken want Modeste blijft een tuinvrouw natuurlijk. Een waar spektakelstuk is de bombe met rozenblaadjes die weliswaar behoorlijk wat tijd kost maar daar kun je tijdens een diner echt de show mee stelen!

Een leuk boekje met verrassende recepten dat ook uitnodigt om zelf aan de slag te gaan met je eigen creaties door de goede basisrecepten.

Koop bij bol.com

IJs in elk seizoen – Modeste Herwig – uitgever: Forte Culinair – €14,95 – ISBN 9789462501584