Het kookboek Lugma van Noor Murad

naar bol.

De Ottolenghi-kookfamilie is de laatste tijd flink aan de slag gegaan met het uitbrengen van eigen kookboeken. Ixta Belfrage publiceerde onlangs haar tweede kookboek Fusão en Sami Tamimi’s Boustany wordt bejubeld in positieve recensies. Noor Murad zat ook niet stil en schreef haar eerste solo kookboek: Lugma, wat vrij vertaald ‘hap’ in het Arabisch betekent.

Opgegroeid in Bahrein, geschoold over de hele wereld
Noor Murad groeide op in Bahrein, een klein land in het Midden-Oosten. Voor de beeldvorming, dat ligt bij Qatar en Saudi-Arabië. Al vanaf haar jeugd was ze geïnteresseerd in eten en leerde ze koken met ingrediënten zoals kardemom, peulvruchten, rijst en lamsvlees. Ingrediënten die je trouwens ook veel terugziet in het boek. Noor Murad besloot haar vleugels uit te slaan en aan de slag te gaan in New York: eerst bij een kookschool en later in een restaurant. Sinds 2018 is ze lid van de Ottolenghi Test Kitchen in Londen. We kennen Noor Murad dan ook van haar co-auteurschap van Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love en Ottolenghi Test Kitchen: Extra Lekker. Genoeg ervaring om nu ook een eigen boek te publiceren.

Een persoonlijk boek
De recepten zelf zijn al fantastisch, maar de persoonlijke verhalen van Murad zijn het leukste aan het boek. Dit doet ze in uitgebreide stukken van een bladzijde of 2 à 3, maar ook met prachtige sfeerfoto’s en begeleidende introductieteksten. Ze schrijft over haar jeugd in Bahrein, de warme herinneringen die ze heeft aan eten en de familie waarin ze is opgegroeid. Die familie bestond namelijk uit een Bahreinse vader en een Engelse moeder. Hoewel haar moeder zich aanpaste aan de Bahreinse eetcultuur, komt de Engelse achtergrond van Murad in sommige gerechten ook naar voren. De kardemompannenkoeken met honing-limoensiroop zijn een typisch voorbeeld van Engelse tradities (pancake day) met Arabische smaken. We hebben dit gerecht uitgeprobeerd op een zondagochtend en dat resulteerde in een heerlijk ontbijt, maar wel met wat te veel honing-limoensiroop.

Lugma brengt nieuwe smaken
In de introductietekst werd het al geschreven: de Ottolenghi-kookfamilie breidt zich steeds meer uit en levert steeds meer kookboeken. Zorgt dat voor veel herhaling? Absoluut niet! Lugma is anders dan de andere boeken van Ottolenghi. De recepten lijken tijdlozer en klassieker te zijn, zonder terug te vallen op Midden-Oosten klassiekers zoals hummus of baba ganoush. Hoewel Bahrein een klein land is, blijkt het wel een rijke, eigen keuken te hebben die Noor Murad ons laat zien. Er staan interessante recepten in Lugma, zoals machboos, het nationale gerecht van Bahrein. Dit smaakvolle rijstgerecht bestaat uit veel ingrediënten: gedroogde en verse kruiden, kikkererwten, eieren, cashewnoten, andere smaakmakers en natuurlijk rijst. Het is alleen wel even een werkje om de machboos te maken, een weekendklus dus.

Conclusie
Lugma is meer dan een kookboek. Het is een boek dat herinneringen ophaalt, een eerbetoon brengt aan het eten uit haar jeugd en je meeneemt naar een vrij onbekend land in het Midden-Oosten. Noor Murad brengt je een nieuw repertoire aan recepten, waarbij je soms iets doordeweeks zal koken, maar andere gerechten die wat meer tijd kosten in het weekend zal doen. Dat is niet erg, want het levert verrukkelijke resultaten op. Trouwens, 75% van de gerechten is vegetarisch. Aan jou om te bepalen of je dat een plus of een min vindt.

Wil je alvast een inkijkje? Bekijk het online inkijkexemplaar.

Lugma | Noor Murad | Fontaine Uitgevers | ISBN: 9789464043907 | 29,99 euro
Vertaald door: Roselle de Jong