Weet je nog in de jaren 70-80 van de vorige eeuw. Toen was het soepdieet populair. En het sherry-dieet. Het appel en een ei dieet. Het 1.000 kcal dieet was streng maar je viel er wel enorm van af. Dat je tegelijk je gezondheid ondermijnde was bijzaak. En dat is het bij veel van de huidige diëten nog.  We kijken naar de weegschaal en niet naar onze gezondheid. Want tegenwoordig hebben we het keto-dieet, koolhydraatarm, paleo, bloedgroep, hormonen en noem maar op dieet. Tot nu toe heeft geen enkel dieet mensen gebracht wat het beloofde. Namelijk snel en zonder moeite gewicht verliezen. Althans, voor de lange termijn gewicht verliezen. Want daar gaat het om. Die vijf of tien kilo die er voor de zomer nog af moeten? Dat zal vast wel lukken. Maar ze komen er weer bij en nemen nog wat vriendjes en vriendinnetjes mee ook.

Hoe dat komt legt Caroline Dooner haarfijn uit. Ze is geen deskundige maar heeft een uitgebreide studie gemaakt van allerlei onderzoeken en informatie en zet die netjes op een rij. De bronvermelding staat achterin het boek dus je kunt het ook nog eens zelf napluizen. Caroline is een echte jo-jo-er. Jarenlang heeft ze alle mogelijke diëten gevolgd en nooit bereikte ze het beloofde resultaat. Dat zette haar aan het denken en ze schreef haar bevindingen op in Het F*ck It-dieet. Overigens is er geen sprake van een dieet. Wat is het dan wel? Het is een boek dat oproept om te stoppen met diëten en normaal te gaan eten op een manier die goed is voor je lichaam en geest. Caroline leert je om te genieten van eten, te luisteren naar je lijf en te stoppen met rare fratsen die niet goed voor je zijn.

Ze doet dat op een uiterst humorvolle wijze maar toch serieus genoeg om de lezer te blijven boeien. Ze maakt gehakt van de “dieet-industrie” waar miljoenen in omgaan. Van koolhydraatarme kookboeken tot shakes en detox kuren inclusief het eten van blubber. We kunnen er allemaal wel om lachen maar het is en blijft een miljoenen business. En als jij toevallig degene bent die zijn diabetes2 niet weet te genezen door het volgen van een dieet dan ben jij de sufferd met alle negatieve gevoelens die daarbij horen.

Het boek begint met deel 1: Waarom zijn we zo verslaafd aan eten? In korte en informatieve stukjes leg Caroline uit hoe het allemaal zo gekomen is. Daarna gaan we naar een veel langer hoofdstuk. Deel 2: Maar hoe ga ik dit nu klaarspelen? Dit hoofdstuk is onderverdeeld in De fysieke fase, De emotionele fase, De mentale fase en als laatste De bloeifase. Weer krijgen we in kleine hapklare brokken uitleg en informatie en vooral wordt de aanpak beschreven. Stap voor stap werken we aan het krijgen van een normale relatie met eten zonder ooit nog een seconde schuldgevoel te hebben. En diëten doen we al helemaal nooit meer.

Willen we wel stoppen met dat onzinnige eetgedoe? Of blijven we toch maar op zoek naar dat ene dieet dat echt, heus en deze keer vast en zeker zal zorgen voor een snel en blijvend gewichtsverlies? Als dat laatste voor jou geldt sla dit boek dan over. Ben je het zat om weer in een volgend zinloos dieet te stappen lees dan Het F*ck It-dieet en doe dat met een open geest. Zet je niet af tegen de cijfers en stellingen die je als doorgewinterde lijner eigenlijk niet wil horen. Begin maar eens gewoon helemaal overnieuw. Realiseer je dat snel en simpel niet bestaat. Maar succes op de lange termijn wel. Zonder dieet.

Het F*ck It-dieet – Caroline Dooner – Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046826416 – €20,99