We kennen Steven Raichlen als een expert op het gebied van barbecuen en alles wat met culinair roken te maken heeft. Hij schreef een aantal succesvolle boeken over deze onderwerpen en drie daarvan bespreken we hier.

bbqvlees

Voor veel mensen is een barbecue onlosmakelijk verbonden met het eten van vlees. Voor de barbecue- en vleesliefhebbers is het grote dikke zware boek Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ een heel mooi boek. We stappen hier af van het standaard gemarineerde speklapje en de voorgegaarde hamburger van de (keur)slager en gaan het pad van de culinaire BBQ gerechten op. Steven Raichlen begint, zoals wel vaker in zijn boeken, met het bespreken van de technieken. Het is een heel verschil of je met een houtskool- of een gasbarbecue aan de slag gaat. Vervolgens krijgen we een keur aan bijzondere en overheerlijke recepten voorgeschoteld. Van een krokante Prime rib tot Rundersaté met seréh, Runderribs in alle soorten en maten, Krabbetjes aan het spit, Lamsbout met sesamolie en gember, Gepekelde kipfilets en ga zo maar door. Aan de hoeveelheden is soms wel te zien dat het hier een Amerikaans boek betreft maar voor een wat groter gezelschap is dat natuurlijk ideaal. Overigens staan er ook genoeg kleinere gerechten in. Alle recepten zijn voorzien van stap voor stap foto’s en duidelijke uitleg. Ook het maken van marinades en sauzen komt aan bod.

bbqvegetarisch

Maar er zijn ook mensen die helemaal geen vlees of vis op de barbecue willen en voor hen is het boek Vegetarische BBQ uitstekend geschikt. 125 originele gerechten voor de BBQ en de grill trekken aan ons voorbij. In dit boek staan iets minder foto’s maar des te meer bijzondere ideeën om vegetarisch te barbecuen. Van Gegrild knoflookbrood naar Panini met mozzarella en olijvenpasta. Gegrilde Argentijnse kaas, Aziatische groente gegrild in foliepakketjes en noem maar op. Er worden veel tips gegeven over het behandelen van bepaalde groentes op de barbecue. Ook fruit en desserts krijgen ruime aandacht. Een boek om inspiratie op te doen en eens iets anders op de grill te leggen.

bbqsauzen

Mijn persoonlijke favoriet van deze serie boeken van Steven Raichlen is BBQ sauzen, rubs en marinades. Niet alleen omdat er meer dan 200 heerlijke recepten in het boek staan maar ook omdat je heel veel van die sauzen, rubs en marinades ook kunt gebruiken als je vlees, vis of groente in de grillpan of oven klaarmaakt. In dit boek staan niet alleen sauzen en marinades maar ook de recepten waarin je ze gebruikt. Bij veel recepten van de rubs en marinades staat ook waar het erg lekker bij is en wat je ermee kunt. Steven Raichlen leert ons hoe je evenwicht brengt in een marinade zodat het vlees extra lekker wordt. Van Mediterrane kruidenrub tot Pinchopoeder. Chinatownmarinade, Citroen-gember-ciderpekel, Merlot-Sojafinishing-saus, Jalapeño-mosterdsaus en Vinaigrettes in allerlei variaties. Een heel erg fijn boek en zeker niet alleen tijdens het barbecueseizoen.

Steven Raichlen – Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ – Uitgeverij Karakter Culinair – ISBN 9789045213644 – €17,99 (in paperback, ook in hardcover verkrijgbaar)

Steven Raichlen – Vegetarische BBQ – Uitgeverij Karakter Culinair – ISBN 9789045213620 €17,99 (in paperback, ook in hardcover verkrijgbaar)

Steven Raichlen – BBQ sauzen, rubs en marinades – Uitgeverij Karakter Culinair – ISBN 9789045215136 – €24,99 (hardcover)

Bekijk op bol.com