Het eerste dat opvalt aan het derde kookboek van Emma de Thouars met de titel Tofu is het formaat. De ‘look’ is hetzelfde als die van de eerder verschenen boeken Amazing Asia en Amazing Asia Vega maar Tofu is kleiner hetgeen je terugziet in de prijs en dat is fijn. Veel belangrijker is natuurlijk de inhoud dus daar gaan we snel naar kijken.
Emma zegt in haar voorwoord wat veel mensen in eerste instantie dachten. Een heel boek over tofu? Zijn er zoveel recepten met tofu? Ze vertelt dat ze nogal heeft moeten schrappen want in het boek staan veertig recepten maar ze had er makkelijk honderd kunnen schrijven. En dat maakt nieuwsgierig.

We krijgen eerst een uitgebreide les in soorten tofu. Daar valt nog heel wat over te vertellen en na deze les weet je welke tofu je moet kopen. Zelf maken kan ook en dat is nog niet eens zo moeilijk. Emma legt het allemaal duidelijk uit. Er zijn nogal wat soorten tofu en in het eerste hoofdstuk blijkt al dat je er heel veel verschillende dingen mee kunt maken. Verheugd las ik ook de pagina’s over de voorraadkast en wat je allemaal in huis moet hebben want in mijn voorraadkast kun je het allemaal terugvinden. Ik kon dus snel aan de slag!

Maar hoe vaak ik ook Aziatisch kook, tofu komt niet zo heel veel op tafel omdat ik eigenlijk niet zo goed weet wat ik ermee moet terwijl het wel vaste prik is om te bestellen bij het Chinese eethuis waar we weleens komen. Zodoende ben ik erg blij met Tofu van Emma want als er iemand iets bijzonders kan maken met dit product dan is zij het wel. Het eerste dat hier op tafel zal komen is het broodje sambal goreng tahu (Indonesisch voor tofu) maar dan niet met een broodje maar met rijst. Dat mag van Emma. Heel vaak raadt ze je aan om vooral lekker je eigen ding te doen. En wat te denken van een eiersalade zonder ei maar met fijngeprakte tofu. Je kunt van tofu ook gehakt maken zoals ze doet in het broodje met tofu sloppy joe.

Emma is ook dol op koriander maar als je, net als ik, geen liefhebber bent dan lees je daar gewoon overheen. De recepten zijn voor ontbijt, snacks, hoofdmaaltijd tot en met desserts. Tofu is enorm veelzijdig en Emma weet dat als geen ander. Uiteraard zijn er ook wat bijgerechten en sauzen. De crispies (allemaal knapperige dingen die je zelf maakt) zien er heerlijk uit. Net als de rest trouwens want wie tofu gebruikt zal pagina na pagina recepten tegenkomen die je wilt maken. En deze keer ga ik echt eens de tofuzakjes (kant en klaar te koop) proberen. Emma weet een heleboel lekkers om ze mee te vullen. Tussen neus en lippen door krijg je dan ook te lezen hoe je zelf, heel makkelijk, sushi-azijn maakt. Die koop ik dus nooit meer kant en klaar.

Niet alle recepten zijn vegetarisch maar heel veel wel. Je krijgt van Emma ook merknamen van ingrediënten en tips voor (online) verkoopadressen. Erg handig want als je zelf gaat speuren kies je wellicht iets van mindere kwaliteit. Er staan zulke heerlijke gerechten in dat het nog moeilijk is om te kiezen met welke je begint. De gefrituurde tofu met knoflooksaus of toch maar de eiertofu met varkensgehakt. Met stevige tofu maken we Koreaanse tofupannenkoekjes met garnaal of Szechuanese tofu met barbecuesmaak. De zeer smakelijke smulfoto’s maken het feest compleet.

Emma de Thouars zal met Tofu veel mensen de weg wijzen naar een heerlijk gerecht met dit lekkere ingrediënt. Fijn boek!

Tofu | Emma de Thouars
Nijgh & Van Ditmar | 23,99
ISBN 9789038811840