Na haar scholing als patissier verdiepte Jennifer Hart-Smith zich in de natuurgeneeskunde. Patisserie en gezondheid zijn niet echt twee zaken die veel met elkaar te maken hebben maar Jennifer is van mening dat het maken van patisserie wel duurzamer en gezonder kan. Een taart is een taart en een koekje is een koekje maar je kunt wel de ingrediënten kiezen die gezonder en ook beter voor het milieu zijn. Zo ging ze bakken met producten van het seizoen, kruiden, bloemen, volkorenmeel en ruwe rietsuiker in plaats van geraffineerde suiker.

Uit die passie ontstond het boek Puur patisserie met daarin de vijf hoofdstukken Gezonde tussendoortjes, Zondagse taarten, Gezonde en lekkere desserts, gebak en ijs voor elke dag, Feestelijk gebak en desserts en Franse patisserie revisited. Tussen de hoofdstukken met recepten door geeft Jennifer meer informatie over het zelf maken van zuurdesem, zoetmiddelen, het gebruik van een stoomkoker, meelsoorten, natuurlijke kleurstoffen en nog veel meer.

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een boek vol recepten die anders zijn dan anders. Zo bakken we brioches met zuurdesem, we maken een rijke cake met venkel, koffie en kardemom. Of liever een gestoomde taart (gewoon in de stoompan) van kastanjemeel met pure chocolade en voor bij de thee zandkoekjes met sesamzaad, citrusvruchten en korenbloemen.

Wie bekend is met het bakken en koken met duurzame producten zal niet opkijken van ingrediënten als teffmeel of okara. Dat laatste is de pulp van noten, zaden of sojabonen die in de zeef achterblijft na het zelf maken en filteren van plantaardige melk. Het was nieuw voor mij. Wel erg leuk om het bakken van snoeperijen eens van een heel andere kant te benaderen. Sommige recepten misstaan ook niet in een “gewoon” bakboek. Zoals de gestoomde cake met bloedsinaasappel en rozemarijn of de marmercake met ricotta en chocolade. De zandkoekjes met boekweit en seizoensbloemen (zie cover) zijn bijna te mooi om op te eten. Het recept kun je zien in het inkijkexemplaar op Bol.com.

Aan de ene kant zijn de recepten nogal bijzonder en toch aan de andere kant zo heel gewoon maar wel erg origineel. Door het hele boek heen staan mooie foto’s van het eindresultaat. Het boek sluit af met een register op ingrediënt maar ook met een receptenoverzicht per hoofdstuk.
Een met zorg en aandacht samengesteld boek voor wie eens wat anders dan anders wil bakken.

Puur patisserie – Jennifer Hart-Smith – Citrus – ISBN 9789493180062 – €24,95