500 recepten voor jonge koks‘Jong geleerd is oud gedaan’ prijkt op de cover van dit boekje en daar ben ik het helemaal mee eens. Zeker op het gebied van voeding en koken is het heel belangrijk dat kinderen al jong leren dat prei niet bij Albert Heijn groeit en dat ze leren hoe ze eten zelf smakelijk kunnen bereiden. Het ontdekken van je eigen smaakvoorkeuren en hoe je voedsel zo kunt bereiden dat je vrijwel alles lekker zult vinden is een ware ontdekkingstocht die veel meer kinderen zouden moeten doorlopen. Ik heb dit boek bekeken samen met mijn zoon van dertien.

Het boekje is uitgegeven in het bekende 500 formaat, vierkant en een handzame hardcover die tegen een stootje kan. De moeilijkheidsgraad van de recepten kun je makkelijk aflezen aan de hoeveel gardes die bij een recept afgedrukt staat. Eén garde is ‘gemakkelijk’, twee gardes is ‘een beetje ervaring nodig’ en drie gardes is ‘tijd en ervaring nodig’. Verder wordt er iets verteld over gezonde voeding, allergieën en basis kooktechnieken. Voor hele jonge kinderen niet zo aantrekkelijk, maar mijn zoon heeft het wel even doorgelezen. ‘Niets nieuws’ mompelde hij tot mijn grote opluchting.

De recepten die zijn opgenomen in het boek zijn heel divers. Er staan ontbijt-, lunch- en dinerrecepten in maar ook zoetigheid, feestelijke hapjes en bakrecepten. Verder valt op dat de meeste recepten ook echt op kinderen gericht zijn. Denk bijvoorbeeld aan pizzabroodjes, muffins en pannenkoeken. Mijn zoon wilde graag een échte maaltijd koken en testte het recept voor klassieke enchilada’s met kip met een moeilijkheidsgraad van twee gardes. Er moet voor dit gerecht heel veel groente gesneden worden en de tijd die hij daarmee kwijt was viel hem behoorlijk tegen. Hij wilde graag alles zelf doen en was zeker een uur bezig om alle groente panklaar te krijgen. Wat verder opviel aan dit recept is dat één van de ingrediënten ‘2 gebakken kipfilets’ is. Voor een boek gericht op kinderen zou ik liever zien dat de stap van het bakken van de kip is opgenomen in de receptuur. Het zorgde bij mijn zoon in ieder geval voor wat verwarring.

Het leuke aan 500 recepten voor jonge koks is de diversiteit maar dat is tegelijk ook de valkuil. Veel recepten zijn voor wat oudere kinderen die echt willen koken minder interessant en voor die kinderen zijn er leukere boeken op de markt. Voor jongere kinderen zijn een aantal recepten echt nog te lastig. Het boek ziet er wel aantrekkelijk uit voor kinderen in verschillende leeftijden en heb je een kind dat graag helpt in de keuken, dan heb je van dit boekje voor weinig geld lang plezier omdat je steeds iets moeilijkers kunt maken.

Bekijk op bol.com

500 recepten voor jonge koks – Beverly Glock – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048314690 – € 9,99