Oriental streetfood van Julius JaspersWaarschijnlijk heeft iedereen de naam Julius Jaspers weleens gehoord. Deze ontzettend veelzijdige kok is niet meer weg te denken uit de culinaire wereld. Wie meer over Julius wil weten raad ik aan een kijkje te nemen op zijn website. De kookboeken die Julius geschreven heeft zijn niet meer op de vingers van één hand te tellen en zijn zeer gevarieerd. De ene keer is het een BBQBijbel en de volgende keer Het ultieme hamburgerboek. En net als je denkt dat je deze liefhebber van een goed stuk vlees een etiket op kunt plakken komt hij met het boek Oriental Streetfood.

Een dikke pil vol met heerlijke lichte, lekkere hapjes. Vrijwel allemaal simpel te maken met goed verkrijgbare ingrediënten. Ja, je moet er soms wel voor naar een toko. Als je die niet in de buurt hebt is vrijwel alles via internet te verkrijgen. Veelal kom je een heel eind met wat je in de goed gesorteerde supermarkt tegenkomt. Oriental Streetfood start met het gebruikelijke voorwoord en een overzicht van wat je nodig hebt aan spullen en ingrediënten. Julius legt uit dat de recepten voor drie personen zijn, behalve de soepen want die zijn voor zes personen. Als je Oriental Streetfood gaat serveren aan je gasten dan wil je natuurlijk meerdere gerechten op tafel zetten en overal van proeven dus is het handig om geen grote hoeveelheden te maken.

Na de uitgebreide inleiding volgen de recepten. Veertien hoofdstukken vol met zo veel lekkers dat je in eerste instantie alleen maar wilt bladeren en je ogen de kost wilt geven. Want behalve de recepten zijn er ook een heleboel smulfoto’s te bewonderen. Soms plak ik in een kookboek van die smalle post-its bij de recepten die ik wil maken. Dat is bij dit boek helemaal geen optie want daar is geen beginnen aan. Er staan wat klassiekers in die je in een boek als dit zeker verwacht te zien. Tom kha gai en Soto ayam. Sate udang en Gado-gado. Het overgrote deel van de recepten is minder bekend. Je hoeft overigens de benaming niet te onthouden want de receptenindex geeft de Nederlandse naam van het gerecht. Erg handig!

Smullen gaan we met Thais varkensgehakt met chili en tomaat, Vietnamese vis met kurkuma en dille, Koreaanse auberginesalade en Nyonya-curry met kip. Het is teveel om op te noemen. Het gaat maar door en door. Op Bol.com staat een uitstekend inkijkexemplaar waar je ook een aardig aantal recepten kunt lezen. Dat je daarna het boek wilt aanschaffen is helemaal niet gek. Voor liefhebbers van de Aziatische keuken een fijn boek.

Bekijk op bol.com

Oriental Streetfood – Julius Jaspers – Carrera Culinair – ISBN 9789048839032 – €29,99