Basisboek KoreaNa de Basisboeken Thailand en India is er nu het Basisboek Korea. De opzet en het uiterlijk van het boek zijn hetzelfde en de drie boeken vormen een mooie serie in de kookboekenkast.
De schrijfster Caroline K. Hwang groeide op in Los Angeles in een wijk waar veel Koreanen wonen. Haar grootmoeder woonde bij het gezin en leerde haar koken. Caroline verhuisde voor een aantal jaren naar New York waar ze als illustratrice werkte. Na een aantal jaren als keukenhulp en hulpkok te hebben gewerkt werd ze uiteindelijk foodstylist. Ze werkt nu voor toonaangevende tijdschriften.

Na een inleiding met, zoals we wel vaker zien, een overzicht van de ingrediënten die nodig zijn in de Koreaanse keuken krijgen we ook een paar pagina’s met dingen die je in Korea gedaan moet hebben. Erg leuk als je het land gaat bezoeken. Daarna gaan we van start met de recepten onderverdeeld in acht hoofdstukken. Het negende hoofdstuk bestaat uit menu-ideeën. Een Koreaanse maaltijd bestaat vaak uit een aantal ‘banchan’ (bijgerechten), een stoofschotel en een vis- of vleesgerecht.

Als je het over de Koreaanse keuken hebt dan heb je het ook over kimchi. Een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Er bestaan meer dan honderd verschillende kimchi’s en wie eenmaal de smaak van het maken te pakken heeft kan zich uitleven.
Een goede kimchi behoort tot de 5 gezondste gerechten ter wereld en het is dan ook geen wonder dat er in dit Basisboek Korea een heel hoofdstuk aan is gewijd.

De recepten zijn vrijwel allemaal goed te maken al zul je voor sommige ingrediënten naar een Aziatische supermarkt moeten. Maar dat zijn er niet veel. De mooie foto’s benadrukken nog eens extra wat een heerlijke gerechten we in dit boek tegenkomen. Van Spicy gesmoorde zeeduivel tot Sobannoedelsalade met komkommer en soja-chilidressing. Pannenkoekjes met mungbonen of Stoofschotel met gesmoorde short ribs. Het woord ‘spicy’ komt heel veel voor want de Koreaanse keuken is pittig.

Klein puntje van kritiek is het moeilijk leesbare lettertype dat gebruikt is voor de titels van de gerechten. Gelukkig staat de Nederlandse titel er in gewone letters onder.
Al met al een lekker boek voor de liefhebbers van de Koreaanse/Aziatische keuken.

Bekijk op bol.com

Basisboek Korea – Caroline K. Hwang – Becht – ISBN 9789023015512 – €29,99