Van bekende klassiekers tot tradionele gerechten
Als ik goed geteld heb dan is 500 Indonesische gerechten het 55-ste kookboek in deze inmiddels overbekende serie. Er zijn veel fijne delen in deze serie. Je kunt ze op de website van Veltman Uitgevers allemaal zien.
Stiekem is het nu verschenen deel 500 Indonesische gerechten een klein beetje mijn lievelingsboek uit de serie.
De recepten zijn van Tantri Wija en gezien haar roots komen er meerdere recepten van het eiland Bali. Maar we zien ook veel recepten uit andere delen van Indonesië.
Wat ik grappig vind is dat Tantri Wija op haar website een aantal recepten heeft staan zoals deze Balinese kruidenpasta en dat ze erbij vertelt dat de ingrediënten buiten Indonesië moeilijk verkrijgbaar zijn. En in Amerika, waar ze woont, al helemaal niet. Vervolgens kijk je naar die ingrediënten en zie je niets bijzonders want vanwege onze geschiedenis is de Indonesische keuken hier heel bekend en bij de vele toko’s is alles gewoon te vinden.
In het boek 500 Indonesische gerechten zien we dan ook ingrediënten die we allemaal kennen. Mocht er al eens een wat minder goed verkrijgbaar ingrediënt zijn dan krijg je van Tantri Wija een alternatief maar dat komt niet veel voor. Na de inleiding beginnen we met de sambals en sauzen.
Voor wie de opbouw van de recepten in de 500-serie niet kent, het gaat als volgt:
Je krijgt eerst een aantal recepten. In het eerste hoofdstuk bijvoorbeeld een Indonesische boemboe, Sambal tomaat, Balinese rauwe sambal, Groene sambal batak, Geroosterde kokos en nog een aantal. Vervolgens zie je op de volgende pagina’s dezelfde gerechten weer staan (zonder recept natuurlijk) maar daaronder staan dan een aantal variaties. Door ingrediënten te vervangen krijg je een ander gerecht. Je snapt wel dat je op deze manier heel veel recepten krijgt. En je zult zien dat je zelf ook weer variaties gaat bedenken. Bij ieder recept en ook bij de variaties zie je direct of het glutenvrij, veganistisch of vegetarisch is.
Na de Sambals & sauzen volgen nog de hoofdstukken Snacks & bijgerechten, Rijst & noedels, Groentegerechten, Vleesgerechten, Visgerechten en als laatste de Nagerechten & zoetigheid. De recepten doen je vast en zeker allemaal watertanden. Aan het einde van het boek staat een uitgebreid register op ingrediënt. 500 Indonesische gerechten is een mooie aanvulling op de serie en zoals altijd ook weer voor een hele vriendelijke prijs.
500 Indonesische gerechten | Tantri Wija
Veltman Uitgevers | € 10,99
ISBN 9789048321520