De smaak van het bos van Bernadette Wörndl is een erg mooi vormgegeven boek met bijzondere gerechten, afgewisseld met informatie over de producten die je kunt vinden in het bos. Daarbij zien we sfeervolle foto’s en illustraties.
Bernadette Wörndl is kookboekenschrijfster en foodstylist. Als kind was ze al gefascineerd door alles wat groeit en bloeit in het bos. Tijdens de vele boswandelingen die ze nog altijd maakt, verzamelt ze steeds manden vol vruchten, wilde kruiden en paddenstoelen. Hiermee maakt ze unieke gerechten die je in dit boek terug kunt vinden.

Bernadette gaat niet alleen het bos in om voedsel te vinden, maar ook om afleiding te hebben en stress en problemen te relativeren. In Japan wordt mensen aangeraden om zich onder te dompelen in het bos. Zogenaamde bosbaden: aandachtig, zonder oordeel en met een alerte geest. Bewust de sfeer van het bos waarnemen met alle zintuigen om de krachten van het bos volledig in je op te nemen. En als je naar jezelf luistert en afvraagt wat goed voor je is dan weet je het: dat is de natuur.

Bernadette is er een voorstander van om altijd op zoek te gaan naar producten van de beste kwaliteit, ook al kun je ze niet zelf verzamelen of kweken.
“Als we ervoor kiezen met weinig, maar bijzonder waardevolle en goede ingrediënten te koken worden we beloond met een goede smaak”.

De indeling van het boek De smaak van het bos is volgens de seizoenen. Bij sommige producten geeft Bernadette een uitgebreide beschrijving met daarbij een mooie tekening. Ze omschrijft de kenmerken, de verspreiding, de oogst en het gebruik. Maar ook de wisselingen die plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld bij de cantharel, de valse hanenkam (die nog weleens aangezien wordt voor een cantharel) of een lantaarnzwam. De valse hanenkam is niet giftig maar heeft geen smaak, de lantaarnzwam is wel giftig. Goede informatie om te weten als je zelf op pad gaat in het bos.

Wat de recepten betreft, vind je veel afwisseling. Zo zijn er diverse bereidingen die je met dennentoppen kunt maken: dennentoppenzout, honing, siroop, boter, olie en zelfs ijs van dennentoppen. Een recept van een vlierbloesemcake die perfect past bij een kop thee of koffie. Of een typisch najaarsgerecht: een reerugfilet met pompoencrème en grote sponszwam.

Ga je graag het bos in dan is dit een prachtig boek om te hebben. Je gaat misschien wel met andere ogen kijken naar het bos en, wie weet, doe je ideeën op om heerlijke gerechten te maken met zelf gevonden ingrediënten.

De smaak van het bos | Bernadette Wörndl
Uitgeverij Sterck & de Vreese | € 24,95
ISBN | 9789056159191