Al eerder schreef hij Zes seizoenen en won daarmee in 2018 de prestigieuze James Beard Award. Nu is Joshua McFadden terug met een nieuw kookboek genaamd Zes seizoenen graan, waarin hij ons wil leren een nieuwe kijk op koken met graan te ontwikkelen. Graan is namelijk veelzijdig, voedzaam en op vele manieren te bereiden.

Joshua zijn interesse in het koken met granen begon in Italië waar hij leerde koken met farro. Sindsdien gebruikt hij granen in zijn manier van koken. Dit doet hij zowel thuis als in een van zijn drie restaurants in Portland.

Het gebruik van granen zorgt voor een nootachtige smaak, geeft knapperigheid en het blijft stevig geeft hij aan. Toch wordt het niet zoveel gebruikt in de alledaagse keuken bij de mensen thuis. Joshua hoopt je te laten zien dat het koken met granen toegankelijk en inspirerend is.

Voor we aan de recepten beginnen, leren we eerst het een en ander over granen. Wat is graan, hoe bewaar je het en op welke manieren kunt je het bereiden. Daarna volgen de hoofdstukken, die zijn ingedeeld naar het type graan dat besproken wordt. Het is te veel om hier alle type granen op te schrijven, maar we zien onder andere gerst, boekweit, wilde rijst en allerlei variaties op tarwe (bulgur, farro, freekeh e.d.). Favoriete recepten zijn freekehfalafel, boekweitsalade in larbstijl met limoen en kruiden en krokante bruine rijst met geroosterde broccoli, wortels en rapen.

De meeste recepten zijn trouwens vegetarisch. Achterin het boek vind je een overzicht van alle gerechten, gerangschikt op de klassieke indeling van voorgerechten tot desserts. Zes seizoenen graan is duidelijk een opvolger van het eerste boek van Joshua. Dit zie je niet alleen terug in de titel, maar ook in de vormgeving en de cover. Er zijn wederom prachtige illustraties en sfeerbeelden opgenomen in het boek. Elk recept heeft ook een begeleidende foto, iets wat altijd een groot pluspunt is.
Dan iets bijzonders. Sommige hoofdstukken bevatten uitvouwbare bladzijden. Een overzichtelijke tabel, gesorteerd op de zes seizoenen, geeft je genoeg inspiratie voor gemakkelijke maaltijden gedurende het hele jaar. Kommaaltijden, roerbakgerechten of pilavs zijn enkele voorbeelden.

Met maar liefst 368 pagina’s en 200 recepten is Zes seizoenen graan een waardige opvolger van Zes seizoenen. Dit boek is niet alleen een verzameling van recepten, maar is informatief en probeert je inderdaad een andere kijk op koken met graan te geven. Soms is de ingrediëntenlijst langer dan we soms willen voor een doordeweekse maaltijd, maar het komt de smaak wel ten goede. Met 39,99 euro is dit mooie boek helaas wel aan de prijs, maar je krijgt er veel voor terug.

Zes seizoenen graan | Joshua McFadden | Unieboek Spectrum | 39,99 euro | ISBN 9789000383740