Bak & RelaxDe 32-jarige Jessica Elliott Dennison is kookboekenschrijver, foodstylist en eigenaar van Elliot’s. Dat is haar eigen eetcafé-winkel in Edinburgh. Ze groeide op in Londen en daarna in Schotland. Ze leerde het koken en bakken van haar moeder, die dat graag deed, maar niet persé aan de hand van recepten. Het leek haar makkelijk af te gaan. En dat geldt ook voor Dennison. Haar boek heet in de oorspronkelijke versie zelfs Lazy Baking.

Het bakboek doet op het eerste gezicht vintage aan. Het lijkt bijna uit de zeventiger jaren te komen. Verschillende lettergroottes, veel gebruik van hoofdletters en nostalgisch aandoende foto’s.
In megagrote hoofdletters schrijft ze haar eigen disclaimer: Ik ben een thuiskok. Dus als het op bakken aankomt, vind ik één ding belangrijk: met zo min mogelijk gedoe heerlijke, troostrijke gerechten creëren. En dat doet ze met haar team ook in Elliot’s. In een kleine keuken, net als thuis, zonder ruimte voor een luxe keukenuitrusting. En volgens haar komt het daardoor dat ze zich heeft ontwikkeld tot de meest luie bakker ooit. Hoe zich dat uit? Als een recept zeven stappen kent, zal zij er alles aan doen dat terug te brengen tot drie of vier, overigens zonder in te boeten op smaak en kwaliteit. Dus lekker eten, weinig gedoe. Laten we gaan kijken!

Dennison neemt je eerst mee in haar lievelingsspullen, het gebruik van gemaksproducten, werkwijzen én, daar word ik zelf heel blij van, de gebruikte ovenstanden. Dit mist in veel bakboeken.
Daarna geeft ze zowel recepten voor als tips over custard, jam, deeg en frangipane. Dit noemt zij haar bakbasics. De recepten zijn verdeeld over de ochtend, halverwege de ochtend, lunch, namiddag en avond.

Een van de eerste recepten is voor yoghurt-platbrood. Dat lijkt niet bijzonder, maar ze voegt miso aan het deeg toe. En dat lijkt me inderdaad een heerlijke simpele vinding!
Gek genoeg staat er niets vermeld over de uitgelekte yoghurt die ze met regelmaat toepast, of het verschil met gezeefde yoghurt, die gebruikt wordt in o.a. de kipcurrytaart. Is dit volle yoghurt, hoe lang en waarmee zeef je dit of laat je dit uitlekken? Hier zal je zelf even je weg in moeten vinden.

Het meest nieuwsgierig ben ik naar de venkel-citroen-gebakjes, kleine taartjes gemaakt met een rol vers bladerdeeg uit de winkel. Wat een opluchting!
Een aardige tip is om een hele steranijs in koekjesdeeg te drukken, als een soort stempeltje. Het geeft een verrassend uiterlijk aan haar pindakaaskoekjes.

Ik verdenk Dennison ervan zelf een sweet tooth te hebben, want de zoete gerechten hebben de overhand. Dat neemt niet weg dat haar galette met prei, blauwe kaas & aardappel er heerlijk uitziet en de hartige crackers inderdaad vragen om een heerlijk glas wijn.
Vrijwel aan het einde deelt ze haar beroemde Elliott’s bloemloze chocoladetaart met ons, die ze ook de ereplaats op de cover van haar boek heeft gegeven. Dit is de bestseller in haar winkel, en ook lekker schijnt te zijn als hij bevroren is. Denk aan brownie-ijs met chocoladefudge, maar dan zonder veel gedoe!

Bak & Relax is een handzaam boek met leuke verhalen, veel tips en verrassend eenvoudige recepten. Daar kunnen we wel iets mee! En kom je toevallig nog in Edinburgh? Zoek dan Elliot’s eens op aan Sciennes Road 27, met de oranje banken voor de deur. Cheers!

Bak & Relax | Jessica Elliott Dennison
Becht | €22,99
ISBN 9789023016946